In primele sapte luni ale acestui an, deficitul de cont curent a ajuns la 4,87 miliarde euro, in crestere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat vineri Banca Nationala a Romaniei. Principala cauza a acestei evolutii ramane accentuarea deficitului balantei comerciale.

Astfel, schimburile de bunuri din primele sapte luni ale acestui an au inregistrat un minus de 5,35 miliarde euro, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut deficitul a fost de 3,64 miliarde euro. Pe segmentul serviciilor insa, soldul este pozitiv de 264 milioane euro. In aceeasi perioada a anului trecut pe acest segment se inregistrase un deficit de 129 milioane euro.

Deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 82,2% prin investitii straine directe (4,0 miliarde euro in perioada 1.01-31.07.2006, comparativ cu 2,7 miliarde euro in perioada corespunzatoare din anul 2005).

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a ajuns la nivelul de 25,714 miliarde euro, in crestere cu 4,6 la suta fata de 31 decembrie 2005.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat recent ca deficitul de cont curent din acest an va fi de 8,7% din PIB, la acelasi nivel cu cel de anul trecut, dar peste proiectia de 8,5% de la inceputul acestui an.

In luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar International a majorat semnificativ estimarile pentru 2006 privind deficitul de cont curent al Romaniei la 10,9% din PIB. Fondul a semnalat faptul ca intensificarea creditarii in sectorul privat a generat o accentuare a deficitului de cont curent si a datoriei externe a tarii.