Doi jurnalisti risca 18 luni de inchisoare pentru ca refuza sa-si deconspire sursele prin care au dezvaluit opiniei publice ca atletii americani se dopeaza.

Judecatorul federal Jeffrey White le-a pus in vedere lui Mark Fainaru-Wada, de origine romana, si lui Lance Williams, gazetari la „San Francisco Chronicle“, ca isi vor petrece un an si jumatate la inchisoare daca nu dezvaluie sursele cu ajutorul carora au declansat un amplu scandal in sportul american.

White a respins propunerea avansata de avocatii celor doi jurnalisti de a-i amenda. „Cel mai potrivit mod de a-i sanctiona este sa ii incarcerez pe acesti doi indivizi pina la perioada maxima“, a spus White.

Procurorii au decis sa amine incarcerarea lor pina cind una dintre Curtile de Apel din San Francisco decide daca reporterii au voie sa refuze sa depuna marturie. Judecatorul White poate sa ii tina in inchisoare pe cei doi jurnalisti pina in octombrie 2007, cind juriul federal va incheia ancheta atletilor dopati cu steroizi.

Scandal in sport

In 2004, Mark Fainaru-Wada si Lance Williams au publicat declaratiile mai multor atleti, date in fata unei comisii, potrivit carora sportivii au folosit steroizi ilegali produsi de Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO).

Jurnalistii au pus mina pe aceste informatii de la o sursa pe care acum refuza sa o faca publica. Marturiile atletilor au declansat un scandal imens in SUA, precum si o investigatie a Congresului American despre dopajul in sport, care a contribuit la adoptarea unei decizii privind implementarea in baseball a unei noi politici de testare a steroizilor.

„Nu voi trada”

„Nu doresc sa petrec nici macar un minut in inchisoare. Totusi, nu pot si nu voi trada promisiunile pe care le-am facut de-a lungul ultimilor trei ani“, a spus Fainaru.

Citeste articolul complet in Cotidianul