Importurile de bunuri care au intrat in Romania de la inceputul anului si pana la finele lui iulie insumeaza 20,2 miliarde euro. In perioada similara din 2005, romanii au consumat in plus 4,1 miliarde euro.

Exporturile realizate de companiile romanesti se dovedesc in continuare insuficiente pentru a finanta importurile. La finele lui iulie, companiile autohtone au tras linie dupa exporturi de 14,8 miliarde euro.

Fata de 2005, acestea au crescut cu aproape 18% - mult peste cresterea medie a celorlalte sectoare economice. Insa cele 2,3 miliarde euro in plus nu au fost suficiente pentru a compensa avansul importurilor.

Mai mult, decalajul dintre importuri si exporturi s-a adancit, primele inregistrand o crestere de peste 25%. Ceea ce face ca, in prezent, diferenta dintre importuri si exporturi sa se ridice la peste 5,3 miliarde de euro.

Fondul Monetar International estimeaza ca deficitul de cont curent se va ridica la 10,6% din PIB in 2006, iar reprezentantii BNR au anuntat lunile trecute o cifra de 9%.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei