Inaltii ofiteri SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, arestati de procurorii anticoruptie, au protejat ani buni mafia petrolului. Colonelul Dumitrache a fost comandantul adjunct al SRI Prahova, alaturi de locotenent-colonelul Daniel Bucur, in perioada in care unitatea a fost condusa de Corneliu Paltanea.

Ultimii doi sunt arestati pentru ca s-au asociat la sustragerea a 340 de tone de combustibil de la rafinaria ploiesteana Astra Romana.

Pentru protectia asigurata afacerilor ilegale cu petrol, cei doi sereisti au fost mituiti cu peste 15 miliarde de lei vechi. In acelasi dosar cu Paltanea&Bucur, si exact pentru aceleasi fapte, este cercetat si Gheorghe Dumitrache. El este cuscrul mogulului sindical Liviu Luca.

Au capusat aprovizionarea Petrom

De-a lungul timpului, coloneii SRI Paltanea, Dumitrache si Bucur, impreuna cu sefii lor de la Bucuresti, au patronat o adevarata filiera prin care se derulau afaceri ilegale cu carburanti.

In anii ‘90, sectia prahoveana UM 0215 („doi s‘un sfert”) - serviciul de informatii al Ministerului de Interne - a monitorizat constant activitatile sereistilor locali. Rapoartele au fost insa musamalizate.

EVZ a obtinut informarile „doi s‘un sfert” care releva legaturile SRI cu sindicalistul Liviu Luca, precum si cu alti potentati din industria petroliera de stat.

Spicuim din acestea: „(...) Un sistem eficient pentru obtinerea unor avantaje materiale uzand de banii statului, fara minima investitie, a fost initiat si perfectat de Paltanea Corneliu in domeniul petrolului.

In afara livrarilor de benzina si motorina spre zona de conflict a fostei Iugoslavii, cea de-a doua mare afacere este folosirea singurei baze de aprovizionare a Petrom, si anume BAF Floresti.

Printr-un ordin expres dat de presedintele Petrom, ing. Popa Ion (ulterior a fost consilierul lui Adrian Nastase - n.r.) BAF a fost nominalizata ca furnizoare exclusiva a tuturor materialelor necesare schelelor din toata tara”.

Liviu Luca, prezent in schema

„Sumele de ordinul sutelor de miliarde de lei au fost realizate in sistemul „suveica” prin infiintarea si folosirea exclusiva a unor firme-parazit de catre col. Paltanea Corneliu, adjunctul sau - col. Bucur Daniel, directorul BAF Floresti - ing. Stoicescu Marius (ulterior, acesta a devenit consilierul lui Victor Ponta la Corpul de Control al Guvernului - n.r.).

In afacere, respectivii l-au cooptat si pe numitul Bondaret Vasile, in prezent arestat (traficant de petrol - n.r.). Directorul Stoicescu folosea nu mai putin de sapte societati (infiintate prin intermediari apropiati) si Bondaret inca opt firme.

Afacerea, neimaginabil de banoasa, era supravegheata de presedintele Petrom, Popa Ioan, de col. Paltanea Corneliu si de liderul sindicatului, ing. Liviu Luca (cuscrul lui Gheorghe Dumitrache, adjunctul lui Paltanea - n.r.), venit si el la acest adevarat regal infractional cu mai multe firme, dintre care Ecoprod SA Targoviste si Solar FMI Construct SRL Bucuresti.

In afara de operatiunile de aprovizionare si de vanzarea deghizata a materialelor existente in BAF Floresti si depozitele sale zonale, toate lucrarile erau incredintate prin licitatii trucate numai societatilor cunoscute, care intermediau benzina si motorina obtinute la pret de rafinarie (in acea vreme, toate rafinariile erau de stat - n.r.)”.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei