Constanze Angela Krehl, deputat din partea Partidului Social-Democrat in Parlamentul European a ajuns la Budapesta in fruntea unei delegatii a socialistilor europeni pentru a constata la fata locului dezvoltarile generate de marturisirile neasteptate ale premirului ungar Ferenc Gyurcsany.

Angela Krehl comunicase initial ca UE a sprijinit Ungaria cu cateva miliarde de euro pentru dezvoltare, insa banii s-au cheltuit pe inducerea in eroare a electoratului maghiar si consolidarea haosului in economia tarii.

Angela Khrehl raspunde de sumele alocate oentru dezvoltarea regionala, asa incat, a sustinut si ca Ungaria nu poate nega Parlamenului European dreptul de a se informa pe ce s-au cheltuit banii primiti.

In urma “constatarilor” de la fata locului, Angela Krehl a negat in fata presei maghiare ca ar fi facut declaratiile initiale, sugerand ca a sosit la Budapesta doar pentru a se pune de acord cu Guvernul maghiar asupra unor modalitati mai eficiente de cheltuire a fondurilor alocate de UE.

In ceea ce priveste situatia din Ungaria, dna. Krehl a declarat ca aceasta reprezinta strict o problema de politica interna a Ungariei.

“Neintelegerea” din comunicat, Angela Krehl o pune pe seama unei deficiente a biroului de presa al Partidului Social Democrat German, insa aceasta entitate a negat ca ar gestiona comunicatele parlamentarului european. Evident, insa, lucurile erau clare si inainte...

Oficialii europeni au avut de a face - constransi fiind de politica maghiara - cu o presiune constanta din partea Guvernului maghiar, care a acceptat pe fata indrumarile europenilor si desigur sumele alocate, canalizandu-le insa in directia dorita de socialistii maghiari si de interesele politice interne.

Joaquin Almunia este un alt personaj interesant in aceasta poveste.

Almunia este seful Comisiei pentru probleme economice si monetare al CE si, potrivit declaratiilor lui Veres Janos - Ministrul de Finanate al Ungariei - , Almunia a acceptat in urma unor interventii sa amane cu nu mai putin de 8 luni finalizarea Programului de convergenta a Ungariei, serviciul facut lui Gyurcsany fiind in detrimentul intereselor economice comunitare.

In aceste conditii, in mod evident, si interesele lui Almunia se leaga de prezenta lui Gyurcsany in fruntea cabinetului ungar si pe mai departe, tocmai pentru a nu se scoate la lumina “trucurile” de pana aici, dupa cum le numea Gyurcsany in inregistrarile care au generat actualul scandal de la Budapesta.

Deocamdata, Gyurcsany a primit asigurari din partea lui Joaquin Almunia ca va fi acceptat Programul de convergenta a Ungariei si ca, in schimb, cabinetul sau va trebui sa-si reduca substantial cheltuielile, sa demareze reformele in administratie, sanatate, invatamant, sistemul de pensii, reforma fiscala urmand a se incheia pana pe 10 aprilie 2007.

Comisia Europeana asteapta insa o masura dura ca semnal pentru demararea reformelor, urmand ca ulterior Gyurcsany sa intreprinda corectii de intensitate mai moderata si cat de cat acceptabile de catre populatie.

Ar fi de remarcat si un alt aspect! Coincidenta sau nu, odata cu vizita Angelei Krehl la Budapesta, au incetat confruntarile sangeroase de pe strazile capitalei ungare, trupele de asalt fiind inlocuite cu politisti pasnici ce supravegheaza demonstratia din fata Parlamentului.

O posibila interpretare ar putea fi ca Ferenc Gyurcsany stapaneste situatia interna, ceea ce duce la doua rezolvari posibile.

In primul rand, se poate aplana criza, demonstrantii canta, recita poezii si tin frumoase discursuri politice in fata Parlamentului, indopandu-se cu gulyas, carnati, si band bere, in timp ce europenii se fac ca nu s-a intamplat nimic la Budapesta, pe urma demonstrantii se plictisesc si se duc la casele lor si totul continua ca pana aici.

A doua varianta: se scot din nou trupele de asalt si cativa provocatori, se pune in scena un scenariu al destabilizarii, cu raniti, televiziuni atacate, amenintari cu bombe, investitorii se vor gandi sa-si retraga capitalurile de pe piata, ies la iveala “trucurile” puse la cale de Guvernul Gyurcsany cu diversi oficiali europeni si toata lumea are de pierdut.

Cu alte cuvinte, ar fi destul de dificil de explicat de ce nu s-a verificat modalitatea de alocare a sumelor provenite din fonduri europene, cum anume s-a acceptat raportarea de cifre false catre diversele foruri europene (amintim doar modificarea in urma alegerilor din Ungaria castigate de Gyurcsany a cifrelor deficitului bugetar al tarii de la 6 la suta la 10 la suta din PIB), de ce nu s-a

luat nici o masura cand Cabinetul Gyurcsany nu si-a finalizat programele platite din bani europeni si, in fine, daca tot este evident ca Ferenc Gyurcsany se afla in imposibilitatea obtinerii rezultatelor economice solicitate de UE, de ce este in continuare sprijinit de cei care aloca sumele pentru dezvoltare sau se ocupa de politicile monetare si economice ale UE?

Un raspuns plauzibil ar fi ca anumiti oficiali europeni nu doresc sa se faca publice incompetentele lor sau poate faptul ca au fost corupti. In ceea ce-l priveste pe Gyurcsany, a devenit evident ca in clipa de fata trebuie sa isi castige sprijinul europenilor, care sa garanteze in contuinuare pentru capacitatea lui de a duce reformele la bun sfarsit.

Asta i-ar mai reface putintel din capitalul electoral pierdut si i-ar da o sansa de a ramane si pe mai departe in politica.

In caz contrar, cariera politica a premierului Gyurcsany este definitiv compromisa. Cu o situatie economica in agonie, cu fondurile europene gata cheltuite si fara sustinerea populatiei, el nu va putea decat sa impuna totusi reformele impuse de UE si sa traga singur ponoasele scaderii dramatice a nivelului de trai. Insa, acest scenariu pare putin verosimil.

Gyurcsany se agata de putere si e lesne de ghicit ca e dispus sa sacrifice cativa politicieni unionali ca sa ramana acolo.