Episcopul Tokes Laszlo nu doar ca a fost prezent la cea mai mare demonstratie de la Budapesta, sambata 23 septembrie, dar a si fost primul - in cursul serii - care a luat cuvantul, in aplauzele multimii.

Tokes a declarat in Piata Kossuth ca reprezinta maghiarii ardeleni, “intrucat si Ardealul trebuie sa-si faca auzita vocea”.

Episcopul a adaugat ca interventia sa nu reprezinta o imixtiune in politica interna a Ungariei, dand citire unei luari de pozitie a Consiliului Maghiarilor Ardeleni. Pe scurt, documentul se referea la faptul ca politica bazata pe minciunile lui Gyurcsany este indreptata impotriva natiunii maghiare, situatie ce reclama somarea premierului sa-si prezinte demisia.

Aproape fiecare fraza a lui Tokes a fost urmata de ropote de aplauze si de scandari.

“Cel care numeste curva scumpa noastra patrie, nu poate ramane la putere” - a continuat Tokes, adaugand si ca Ferenc Gyurcsany nu are autoritatea morala sa condamne demonstrantii. “Cine este vinovat? Cel care aprinde o masina sau cel care distruge o intreaga natie si un intreg popor?” - s-a intrebat Tokes in fata multimii.

In incheiere, episcopul de la Piatra Craiului a servit multimii in extaz si o pilda personala: “Nu minti, nu esti prim ministru” - si-ar fi apostrofat intr-o benzinarie un tata copilul.

Tokes nu este primul ardelean care ajunge in Piata Kossuth. Cu cateva zile in urma, presa maghiara descria cu entuziasm prezenta catorva studenti care isi imparteau frateste vinul, unul fiind si el ardelean.

De altfel, in Piata Kossuth au fost trimise de catre gospodarii din jurul capitalei de-ale gurii pentru toata lumea, incepand cu mere, paine, carnati, cartofi si terminand cu banala apa minerala. Din piata ce seamana tot mai mult cu ce-a fost candva Piata Universitatii de la Bucuresti, nu lipsesc nici cartile, nici cocardele, nici vanzatorii ambulanti.