Comisia Europena va recomanda, marti, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, insa ia in calcul activarea clauzelor de salvgardare in cazul in care cele doua tari nu vor continua reformele - relateaza agentia France Presse.

Tratatul de aderare - pe care cele doua state l-au semnat in aprilie 2005 - prevede trei clauze de salvgardare, care ar putea fi activate timp de trei ani de zile, dupa aderare. Domeniile cu probleme sunt "Justitia si Afaceri Interne" - capitole la care atat Bucurestiul, cat si Sofia au primit recomandari clare, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

O sursa diplomatica europeana - citata de agentia franceza de stiri - a declarat ca "Bruxelles-ul va aproba aderarea pentru 2007, dar cu cateva rezerve". Un alt responsabil european a precizat ca Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007, insa vor fi impuse "masuri speciale, identice pentru ambele tari".

"Daca activam acum clauzele de salvgardare, nu vom mai avea mijloace de presiune", a explicat o alta sursa diplomatica.

Pe de alta parte, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat, pentru cotidianul britanic "The Daily Telegraph", ca in raportul ce va fi publicat peste doua zile, Comisia Europeana isi va anunta decizia de a nu impune imediat clauzele de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei.

Frattini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, a explicat ca posibilitatea activarii clauzelor exista, intrucat ea este stipulata in tratatul de aderare, dar deocamdata nu este nevoie de sanctiuni.

Intrebat de ce respinge varianta impunerii de clauze provizorii inca de la inceput, Frattini a spus ca nu le considera necesare, pentru moment. Comisia va pune insa la punct un mecanism prin care sa ajute indeaproape Romania si Bulgaria, mai ales in justitie, in activitatea de formare si asistenta acordata judecatorilor si procurorilor.

Presedintele Parlamentului European, Josep Borel, declara, recent, ca a sustinut ca "toata lumea la Bruxelles asteapta ca raportul CE despre Romania sa fie unul pozitiv si ca Romania sa se integreze in UE in 2007". Afirmatiile au fost facute la reuniunea extraordinara a presedintilor din PE, la care a participat si premierul Tariceanu.

"Nu stiu care vor fi masurile luate de comisarii europeni [...], stiu doar ca nimeni nu a sugerat restrictii sau limitari in privinta Romaniei”, a spus presedintele Parlamentului European.

La randul sau, premierul Tariceanu s-a declarat optimist in privinta raportului de tara din 26 septembrie, care va fi “unul echilibrat, pozitiv”.

Conform proiectului de raport - vazut de corespondentul Radio Romania la Bruxelles, recomandarea privind aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007, va fi insotita de o clauza de salvgardare sectoriala pentru pesta porcina si de mai multe avertismente pentru domeniul justitiei si afacerilor interne, unde comisia stabileste sase obiective de indeplinit pentru Bulgaria si numai patru pentru Romania.

In proiectul de raport, Comisia Europeana constata evolutiile pozitive ale Romaniei si Bulgariei in toate domeniile acquis-ului comunitar, ceea ce demonstreaza capacitatea lor de a fi membri ai Uniunii de la 1 ianuarie, dar considera ca inca mai sunt necesare progrese, in special in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, dar si in agricultura - aici, sectorial, in distribuirea

fondurilor pentru agricultori, prin agentiile de plati, si in combaterea pestei porcine.

Pentru aceasta din urma va exista o clauza sectoriala, adica interdictia de a exporta carne si produse din carne de porc pe piata interna a uniunii.

Pentru domeniul justitiei si afacerilor interne, caruia comisia ii acorda o importanta vitala, sunt stabilite obiective, numite in engleza "bench marks", care pot fi traduse ca tot atatea avertismente, sase pentru Bulgaria si doar patru pentru Romania.

Mai multa transparenta si eficienta in sistemul juridic, prin intarirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, este primul obiectiv pe care trebuie sa-l urmareasca Romania in continuare, inclusiv dupa data aderarii.

In al doilea rand, proiectul de raport cere infiintarea Agentiei de Integritate, asa cum a fost prevazut, apoi investigatii nepartizane si profesionale in cazurile semnalate de coruptie la nivel inalt, continuand progresele deja facute de DNA si, in sfarsit, comisia mai cere Romaniei sa ia masuri pentru a preveni si a lupta impotriva coruptiei, in special la nivel local.

O semnalare a proiectului de raport este ca in Romania, ca si in Bulgaria de altfel, mica coruptie ramane o problema. Comisia va cere celor doua tari sa raporteze periodic de indeplinirea acestor obiective, iar primul raport vor trebui sa-l prezinte, la Bruxelles, inainte de 31 martie 2007.

In paralel, comisia va trimite misiuni de experti in cele doua tari, pentru "a verifica progresele si a asigura asistenta in procesul de reforma". Apoi comisia va face un raport pe care il va prezenta Parlamentului European si Consilului pana in iunie 2007, specificand clar daca obiectivele au fost indeplinite.

Acest mecanism de verificare si asistenta al comisiei va incepe la 1 ianuarie si va continua pana cand obiectivele vor fi indeplinite de fiecare tara in parte. Daca obiectivele nu vor fi indeplinite, comisia va activa clauzele de salvgardare, ceea ce va insemna nerecunoasterea deciziilor judecatoresti din Romania si Bulgaria in statele Uniunii Europene.