Presedintele UDMR Marko Bela a declarat, sambata, la reuniunea alesilor locali UDMR de la Miercurea Ciuc, ca maghiarii din Romania nu trebuie sa mai priveasca cu speranta nici catre Budapesta, nici catre Bucuresti, si ca singura solutie pentru problemele lor este cea a autonomiei, transmite NewsIn.

“De ce sa hotarasca Bucurestiul ce se intampla in judetele Harghita, Covasna sau Mures. Ce strada se asfalteaza sau ce gradinita se repara?” - s-a intrebat, retoric, Marko Bela. El a mentionat, totodata, ca este inacceptabil ca Bucurestiul sa decida ce este mai bun pentru Tinutul Secuiesc.

Marko Bela a adaugat ca autonomia teritoriala face parte din programul politic al UDMR si ea se va infaptui in Tinutul Secuiesc.

Mai mult, Marko Bela a propus constituirea asocierii consiilor locale din Tinutul Secuiesc, cu denumirea "Uniune pentru Tinutul Secuiesc". Sarcina asociatiei ar fi realizarea unitatii Tinutului Secuiesc, a cooperarii intre consiliile locale, precum si elaborarea unui plan de dezvoltare economic unitar.

Este pentru prima data cand liderul UDMR vorbeste atat de transant despre autonomie. Pana acum se vorbea despre autonomia culturala si, doar neoficial, despre cea teritoriala.

Afirmatiile lui Marko Bela au fost condamnate de liderii celorlalte partide politice. Democratii au respind cu fermitate aceste afirmatii, mentionand ca UDMR promoveaza obiective secesioniste. Conservatorii vor demisia lui Marko Bela, iar social-democratii cer Guvernului sa ia o pozitie oficiala in acest sens.

Duminica, liderul UDMR a incercat sa aduca lamuriri in legatura cu afirmatiile pe care le-a facut la Miercurea Ciuc. Intr-o declaratie consemnata de Radio Romania Actualitati, Marko Bela a precizat ca Uniunea urmareste realizarea dezideratelor de autonomie, inclusiv teritoriala, dar alaturi de partenerii din coalitie si intreaga clasa politica.

"Atat Partidul Conservator, cat si alti actori ai vietii noastre politice in primul rand ar trebui sa studieze declaratia noastra de ieri, din Miercurea Ciuc, din care reiese in mod foarte clar ca in continuare urmarim realizarea dezideratului nostru privind diferitele forme de autonomie, inclusiv autonomia teritoriala, dar ca vrem sa realizam acest scop prin instrumente legale, modificarea

legislatiei actuale, precum si continuarea procesului de descentralizare a administratiei din tara noastra. Deci, la urma-urmei am putea sa fim parteneri la realizarea unor astfel de deziderate, si nu adversari" - a explicat Marko Bela.