Liderii politici au reactionat imediat la afirmatiile presedintelui UDMR, Marko Bela, potrivit caruia autonomia teritoriala este singura solutie pentru maghiari. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a declarat, duminica, la o conferinta de presa, ca partidul sau este "oarecum mirat de aceasta reactie a lui Marko Bela, care este un lider extrem de moderat".

In opinia sa, "este extrem de straniu ca Guvernul nu a avut nici o reactie oficiala la declaratiile lui Marko Bela, care nu este numai liderul UDMR, dar este si viceprim-ministru".

PD a reactionat dur prin vicepresedintele Cezar Preda, care spune ca UDMR promoveaza obiective secesioniste.

"Nu face altceva decat sa confirme pozitia noastra in ceea ce priveste duplicitatea partenerilor de guvern. Ceilalti parteneri ai nostri au chiar obiective secesioniste. Resping cu fermitate asemenea comportament care face parte din zona imoralitatii, ca ipocrizie. Nu cred ca vor intalni vreun aliat din spectrul politic romanesc.

Iar asemenea demersuri, fara o majoritate, fara aliati, nu au sorti de izbanda, decat doar sa-i cantoneze in pozitii extremiste si, pana la urma, fara succes" - a adaugat Preda, intr-o declaratie consemnata de Radio Romania Actualitati.

Vicepresedintele PC, Mircea Chelaru, a cerut, duminica, intr-o conferinta de presa, demisia din Guvern a liderului UDMR, Marko Bela, pentru declaratiile acestuia in legatura cu obtinerea atonomiei Tinutului Secuiesc, acuzandu-l de intentii antistatale si antiromanesti.

PNL nu considera declaratia lui Marko Bela drept o cerere oficiala privind autonomia teritoriala. Purtatorul de cuvant al acestei formatiuni politice, Varujan Vosganian, a declarat ca "nu este loc de discutii in coalitie pe o chestiune care poate duce la divergente".

Presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, i-a acuzat, duminica, pe toti politicienii ca nu au facut nimic pentru a preintampina tendintele UDMR privind autonomia teritoriala.

Gusa a apreciat ca UDMR este un partid in criza, care contraataca pe criterii etnice, mentionand in acest sens disputele privind colaborari ale unor membri ai partidului cu Securitatea.