Intrarea la tranzactionare a companiei Transelectrica in data de 29 august a confirmat succesul pe care il banuiau toti jucatorii de pe bursa inca din perioada de desfasurare a ofertei. Evolutia companiei Transelectrica dupa spargerea companiei energetice CONEL si momentul in care au fost lansate la tranzactionare actiunile au justificat pe deplin sperantele investitorilor.

In numai cinci zile de tranzactionare, Transelectrica a realizat o valoare a tranzactiilor de aproximativ 40 milioane RON, pe fondul transferului a peste 1,64 milioane actiuni.

Prin urmare, in numai cinci zile de tranzactionare, Transelectrica a reusit sa aduca investitorilor randamente foarte bune.

Practic, cei care au cumparat in cadrul ofertei (la 16,8 lei/actiune) inregistrau la inchiderea din 4 septembrie un randament de 60,71%, iar cei care au cumparat la pretul de inchidere din ziua de 29 august (de 22,8 lei/actiune) Transelectrica (tranzactionata la BVB sub simbolul TEL) aveau un randament de peste 18%.

TEL a controlat aproape un sfert din valoarea tranzactiilor

Urmarind importanta TEL pentru BVB, putem observa ca valorile tranzactionate pe parcursul primelor zile de tranzactionare se afla pe un trend ascendent, plecand de la o pondere de 8,23% din prima zi de dupa listare, ajungand la peste 19% in cursul sedintei din data de 4 septembrie.

In medie, din totalul celor 191 milioane RON tranzactionate din data de 29 august pana in data de 4 septembrie, peste 20 de procente sunt rezultate din tranzactiile cu actiuni Transelectrica.

Ultima saptamana insa aduce o usoara tendinta de corectie la BVB, trend resimtit usor si de Transelectrica, care dincolo de variatiile negative inregistrate, realizeaza si volume de tranzactionare tot mai reduse.

In cursul sedintei din data de 12 septembrie 2006, Transelectrica realizeaza numai 7% din valoarea totala a actiunilor trazanctionate la BVB, inregistrand a doua zi de corectii, cu o pierdere de 0,4%.

Companiile petroliere, devansate

Conform datelor cuprinse in prospectul de oferta, in anul 2005, la o cifra de afaceri de aproximativ 500 milioane euro, Transelectrica a realizat un profit net de 35 milioane euro, ceea ce inseamna o rata de profit de peste 7%.

Pentru anul 2006, Transelectrica are bugetat un profit de aproximativ 50 milioane euro, ceea ce reduce semnificativ raportul pret/profit pe actiune (PER). Luand in calcul pretul de oferta de 16.8 lei/actiune, pentru anul 2006 in cazul Transelectrica putem vorbi de un PER sub 7. Acesta este numai unul din motivele care au sustinut ideea cresterii pretului dupa intrarea la tranzactionare.

Compania este implicata indirect si in masurile de reparare a prejudiciilor create de statul roman in perioada regimului comunist, prin despagubirile acordate prin Fondul Proprietatea. La constituirea capitalului Fondului, statul a transferat 15% din participatia sa la Transelectrica catre Fond (care de fapt insemna 14% din noul capital social al TEL).

Integral in Romania Libera