In teorie, Mircea Geoana pare ca stie ce vrea. Prin aprilie 2005, cind a devenit seful PSD, a luat in primire un monstru ranit si si-a propus sa faca din el o caprioara imberba. In practica i-a reusit un singur lucru. Sa ramina in functie.

Dar nici macar cu aceasta unica realizare nu se poate lauda pina la capat. De fapt, buna parte din treaba i-a facut-o DNA si actuala putere.

Fara Daniel Morar, Monica Macovei sau Traian Basescu, Mircea Geoana n-ar fi scapat atit de usor de un Adrian Nastase sau Dan Ioan Popescu, cei doi fosti cu adevarat puternici ai PSD, iar fara sperietoarea Justitiei si presiunea mass-mediei o serie de baroni locali si-ar fi revendicat in continuare controlul partidului.

Astfel, cel putin pina acum, aproape tot ce se poate numi „reforma morala“ in PSD e opera Justitiei romane, Geoana si ai lui doar asistind-o in tacere sau aplaudind-o uneori, discret, de pe margine.

Ce s-a intimplat intre timp cu „averea“ partidului, cea electorala, pentru ca de falimentul celeilalte se ocupa deja o comisie speciala condusa de finantistul Tanasescu, ne-o spun sondajele de opinie.

In luna in care Congresul PSD l-a ales presedinte pe Geoana (aprilie, 2005), procentul mediu de intentii de vot, calculat pe baza sondajelor realizate, separat, de CURS, IMAS si INSOMAR, era de fix 27%. Mai putin decit obtinuse cu cinci luni inainte, in alegerile parlamentare, dar deja mult peste procentul cu care mai ramasese la o luna de la pierderea puterii.

Conform IMAS, in ianuarie 2005 PSD cazuse la 18%. Schimbarea liderului readuce se pare ceva speranta printre simpatizantii partidului, astfel incit in lunile urmatoare, pina spre sfirsitul anului, PSD reuseste sa atinga, conform cifrelor medii rezultate din sondajele acelorasi institute, circa 31%. De altfel, perioada respectiva avea sa fie prielnica oricarui partid de opozitie.

Guvernul tocmai isi ineca o parte din popularitate in primul val de inundatii „istorice“ si suferea deja avarii masive de pe urma primei crize aviare. In plus, in a doua parte a anului se produce si schisma la virful puterii, presedintele si premierul intrind deja in conflict deschis.

A fost, se pare, perioada de gratie a lui Mircea Geoana, pentru ca anul urmator PSD a luat-o practic la vale. Sondajele institutelor amintite mai sus, realizate de la inceputul lui 2006, arata de-a dreptul ingrijorator pentru fostul partid de guvernamint.

Cu o medie de 25 la suta in ianuarie, PSD scade constant de-a lungul ultimelor opt luni, ajungind la inceputul lui septembrie, conform ultimului INSOMAR, la 22 de procente.

Cum se explica aceasta contraperformanta a PSD sub sefia lui Geoana? Cu siguranta, la aceasta intrebare exista mai multe raspunsuri, dar cel de fond pare sa tina, in cele din urma, de insusi profilul liderului sau. Facem apel din nou la sondaje. Mai exact la unul, singurul de altfel, din care poate fi schitat portretul lui Mircea Geoana prin comparatie cu ceilalti lideri politici.

Iata ce ne spune sondajul realizat de CURS in luna august, la comanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA), avind ca tema „Perceptia publicului privind imaginea politicului in programele de stiri“.

Culmea pesedismului, dintre cele opt calitati pozitive (cinste, patriotism, credinta, pregatire politica, europenism, corectitudine, credibilitate si calitatea de „a fi simpatic“) pe care subiectii sondajului au fost rugati sa le atribuie liderilor nostri politici, singura la care Mircea Geoana se califica in top este „europenismul“.

Adica exact ce-i doare mai putin pe simpatizantii stingii din Romania, cea pe care Geoana, in calitate de lider al PSD, pretinde c-o reprezinta cu succes, pe un culoar pe care de altfel nu se prea mai inghesuie nimeni.

In rest, in ochii majoritatii romanilor, liderul PSD e pur si simplu cenusiu, la aproape toate celelalte capitole plasindu-se pe locurile cinci-sase, in urma lui Vadim, Becali sau Ion Iliescu, pentru a-i aminti doar pe cei din opozitie.

Aceasta e zestrea cu care liderul PSD s-ar putea prezenta in curind in fata unui congres extraordinar, dupa un preconizat referendum printre membrii si simpatizantii partidului.

Iar daca zvonul, lansat saptamina trecuta de Cosmin Gusa, privind o eventuala candidatura la sefia PSD a lui Sorin Oprescu, un politician cu priza oricum mai buna atit in partid, cit si in „poporul pesedist“, se confirma, Mircea Geoana chiar are motive de ingrijorare.