Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va stabili, prin consultare publica, o formula de control al tarifelor serviciilor cu amanuntul ale Romtelecom.

Potrivit ANRC, aceasta formula de control va permite companiei Romtelecom sa recupereze cresterea costurilor care nu pot fi controlate de catre aceasta si va impune transferarea catre utilizatorii finali a unei parti din cresterea de productivitate inregistrata in cadrul acestei companii.

Conform unui comunicat al ANRC, formula de control al cresterii tarifelor cu amanuntul se va aplica pe o perioada de trei ani, incepand cu anul viitor, si va permite operatorului de telefonie fixa o crestere medie maxima a tarifelor pentru serviciile cu amanuntul.

De asemenea, ANRC a stabilit un set de limitari privind cresterea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent mai mari decat costurile, precum si privind reducerea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent sub costuri.

Datorita acestor reglementari, Romtelecom trebuie sa ceara aprobarea ANRC-ului pentru orice reducere a tarifelor pentru abonamente si apeluri pentru acces la Internet, precum si orice crestere a tarifelor pentru apeluri telefonice.

Pentru a preveni un comportament anticoncurential, Romtelecom va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor.

Documentul ANRC poate fi consultat pe pagina de internet a Autoritatii, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatiile pana la 26 octombrie 2006.

Acestea pot fi expediate pe adresa sediului central al ANRC: B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, sau pot fi depuse direct la registratura ANRC precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata.