Presedintele Traian Basescu a facut, cu putin timp in urma, propunerile pentru functiile de director al SRI si SIE. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, este vorba de senatorul PSD George Cristian Maior pentru sefia SRI si de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, pentru functia de director la SIE.

George Cristian Maior (PSD)

[c:1:d]"Presedintele Traian Basescu a dorit ca postul de director al SRI sa revina unui reprezentant al opozitiei. In acest sens, dupa consultari cu principalul partid de opozitie, PSD, si pe baza propunerii acestui partid, presedintele Basescu l-a nominalizat in functia de director SRI pe domnul George Cristian Maior", se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a confirmat consultarile cu presedintele Basescu.

"Am avut o consultare cu presedintele Basescu in aceasta dupa-amiaza si l-am desemnat pe George Maior.

Aveam o obligatie sa punem capat acestei stari de incertitudine si de confuzie care domneste in zona serviciilor de informatii", a incercat Geoana sa gaseasca o explicatie practica si plauzibila pentru acceptarea propunerii lui Traian Basescu.

Liderul PSD a amintit de propunerea facuta de partidul sau, ca sefia serviciilor secrete sa fie atribuita in functia de un algoritm politic care sa prevada ca unul dintre ele sa fie condus de un reprezentant al opozitiei.

"Este, in mod evident, un element supriza, dar, pentru sanatatea sistemului de informatii, pentru recladirea increderii ca se poate face in Romania serviciu de informatii fara ingerinte politice si sa ne rupem putin de temerile pe care le avem din trecut fata de activitatea serviciilor", a mai afirmat Geoana.

Persoanele nominalizate urmeaza a fi audiate de comisiile parlamentare de specialitate pana pe 3 octombrie, iar camerele reunite se vor pronunta prin vot asupra numirii lor in sedinta comuna din 4 octombrie.

Cristian Diaconescu, PSD: G. Maior este o alegere foarte buna

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a declarat pentru HotNews.ro:

”Am facut in urma cu 2-3 saptamani propunerea de a-l numi pe domnul George Maior in functia de director la SRI. Am avut cu presedintele o serie de discutii in acest sens si nu este o surpriza pentru noi.

Cred ca prin numirea la SRI a unui membru PSD se va crea un echilibru atat pe scena politica cat si in interiorul serviciilor secrete.

George Maior este o alegere foarte buna pentru acest post, are o

experienta, este memebru in comisia de aparare a Senatului si membru al comisiei de control a activitatii SIE, inca doua dovezi ca este pregatit pentru aceasta functie”.

Varujan Vosganian, PNL: Sper ca nu e rezultatul unor negocieri intre PSD si presedinte

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian s-a aratat surprins de propunerea presedintelui: ”Din informatiile pe care le detineam nu ne asteptam sa fie numit un om propus de PSD.

A fost o surpriza intr-adevar. Faptul ca a fost numit un civil la SRI

este un lucru bun iar George Maior are experienta in acest sens. Sper ca numirea nu a fost rezultatul unor negocieri intre PSD si presedinte si asta pentru ca nu ne doream o persona implicata politic si aleasa pe

criterii politice in fruntea SRI".

Crin Antonescu, PNL: Basescu isi da pe fata originea si inclinatiile FSN-iste

Liderul grupului parlamentar liberal, Crin Antonescu, a declarat ca, prin propunerea unui PSD-ist la sefia SRI, presedintele Traian Basescu "si-a batut joc de electoratul care l-a votat".

"Cred ca prin aceste numiri dl. Traian Basescu isi da pe fata definitiv originea si inclinatiile FSN-iste. Cred ca se dovedeste foarte limpede ca, in vreme ce a acuzat mereu, direct sau indirect, PNL ca ar avea intelegeri cu PSD, domnia sa este acela care, in permanenta, a cautat o intelegere impotriva firii si impotriva votului electoratului cu PSD", sustine Antonescu.

[c:2:s]Peter Eckstein Kovacs, UDMR: Nu stiu de ce presedintele a ales acest ghiveci

Si Peter Eckstein Kovacs a criticat direct decizia presedintelui.

”Sigur ca este surpriza. Era vorba sa fie tanar, sa nu fie inregimentat politic. Si fata de aceste solicitari care au fost din partea mai multor partide politice, ne-am trezit cu un parlamentar din opozitie, e drept, si cu un intim, un apropiat, al presedintelui Basescu", a declarat sebtorul UDMR.

Claudiu Saftoiu

Eckstein este de parere ca ”e absolut ok" ca una dintre fucntii sa mearga catre un reprezentant al unui partid din opozitie, dar spune ca nu intelege alegerea lui Claudiu Saftoiu.

”Nu stiu atunci de ce celalalt candidat n-a venit din partea parlamentarilor UDMR, PNL, de ce a ales acest ghiveci in care vine pe de o parte un parlamentar de opozitie si un intim de-al domniei sale.

Mi se pare ca este o incercare pe care poate ca o poate impune prin Parlament, dar care arata o cu totul alta majoritate decat cea a Coalitiei care inca mai formeaza Coalitia guvernamentala."

Reprezentantul UDMR este convins ca este vorba despre ”un joc politic" si a declarat ca ar fi fost normal ca discutiile sa fie intre presedintele Romaniei si toate partidele parlamentare.