Valeria Seciu a revenit pe scena Teatrului National dupa patruzeci si doi de ani. Cunoscuta actrita interpreteaza rolul Amandei din piesa „Menajeria de sticla” de Tenesee Williams.

Una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului american, „Menajeria de sticla” surprinde tensiunile dintre o mama si copiii acesteia pe fondul unui conflict permanent intre iluzii si posibilitatile reale. Vinovatia, agresivitatea, reveria si remuscarile transforma personajele lui Williams in istorii exemplare.

„Nostalgia este conditia esentiala a acestei piese”, preciza Williams in notele de productie pentru „Menajeria de sticla”.

Din 1944, cind piesa lui Williams a avut premiera la Chicago, multe personalitati din lumea teatrului si a filmului si-au legat numele de „Menajeria de sticla”.

Printre ecranizarile celebre ale piesei se numara productia din 1973, cu Katherine Hepburn in rolul Amandei, si filmul din 1987, cind Paul Newman a tinut sa regizeze o varianta cu Joanne Woodward in rolul interpretat la Teatrul National de Valeria Seciu.

Piesa montata la sala Atelier a Teatrului National de Catalina Buzoianu ii aduce pe scena, alaturi de Valeria Seciu pe tinerii Baniel Badale, Stefan Ruxandra, Ioan Andrei-Ionescu si Brandusa Mircea.

„Eu personal abia acum - cam tarziu - inteleg intr-adevar ce inseamna conflict intre generatii, asta pentru ca abia acum a aparut o generatie - actori, regizori, scenografi - care nu lupta in general. Au argumente, arme, munitii. E mult mai interesant, decit speram” declara Valeria Seciu in martie 2006.

Montarea de la National a trebuit sa depaseasca 4 ani de aminari si suspendari ale repetitiilor. Scenografia montarii de la National a fost realizata de Lia Perjovschi iar muzica de Dorina Crisan Rusu.