Pretul petrolului a scazut luni sub 60 de dolari pe baril, dupa ce compania britanica British Petroleum (BP) a anuntat ca va relua, in maxim o saptamana, activitatile de exploatare la zacamantul Prudhoe Bay din Alaska. Potrivit agentiei Bloomberg, la acest trend descendent a contribuit si anuntul Iranului de a continua discutiile pe tema programului sau nuclear.

Petrolul de referinta de piata americana cu livrare in luna noiembrie a fost cotat la ora 10:17 la bursa de marfuri din New York la nivelul de 59,85 dolari pe baril, in scadere cu 70 centi, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimele sase luni.

La Londra, pretul titeiului Brent cu livrare in luna noiembrie a scazut cu 87 centi, la 59,54 dolari pe baril.

Pretul gazelor naturale a scazut 19,3% pana la nivelul de 4,434 dolari pe BTU (British thermal unit), cel mai mic pret din ultimii trei ani. In acest an pretul gazelor naturale s-a diminuat cu 60%.

BP a anuntat ca va majora productia cu 150.000 barili pe zi in cursul saptamanii viitoare, la 400.000 barili pe zi, aproape de capacitatea maxima, a declarat Wendy Silcock, purtator de cuvant al companiei. Activitatile au fost reduse semnificativ, la inceputul lunii august, dupa descoperirea unei coroziuni la una dintre conducte.

Intr-un interviu publicat ieri in Washington Post, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Iranul este de parere ca ''discutiile sunt mult mai bune decat amenintarile''.

Republica islamica, al doilea mare detinator de rezerve petroliere, a ignorat in luna august ultimatumul Natiunilor Unite de stopa imbogatirea urnaniului, la acea vreme existand temerea ca Iranul isi va inceta exporturile de petrol daca i se vor impune sanctiuni.