Atacurile impotriva utilizatorilor individuali - considerati veriga slaba a securitatii pe net - si a firmelor de servicii financiare cresc vertiginos.

Hackerii si-au intetit atacurile asupra utilizatorilor individuali si asupra firmelor de servicii financiare in prima jumatate a acestui an, conform unui studiu al companiei de securitate Symantec, citat de publicatia electronica MarketWatch.

Studiul bianual al companiei de software arata ca atacatorii folosesc tot mai mult browserele Web si alte aplicatii desktop pentru a se infiltra in calculatoarele de acasa, de unde spera sa extraga informatii sensibile precum numere de carduri de credit sau informatii despre conturi bancare.

„Rechinii“ Internetului, motivati mai mult de profitul ilegal decit de faima sau provocari tehnice in ultimii ani, se concentreaza in prezent asupra calculatoarelor personale de acasa, considerate veriga slaba in securitatea pe Internet, din cauza ca multi utilizatori nu folosesc un produs antivirus sau un firewall, sau nu le actualizeaza.

Pentru studiul sau, Symantec a adunat datele prin reteaua sa Global Intelligence, care foloseste peste 40.000 de senzori ce monitorizeaza activitatea retelelor din peste 180 de tari. A colectat, de asemenea, date de la peste 120 de milioane de sisteme de tip client, server sau gateway care folosesc produsele antivirus Symantec.

Persoana fizica, victima perfecta

Conform companiei de software, 86% dintre tintele atacurilor electronice (exceptind atacurile cu virusi, aleatorii prin natura lor), au reprezentat consumatori particulari in primele sase luni ale acestui an.

Cifra a scazut de la 93% in a doua jumatate a anului trecut, insa acest lucru nu indica o imbunatatire a nivelului de risc al utilizatorilor casnici, ci faptul ca hackerii ar fi devenit mai buni la modalitatile prin care intra in calculatoare, spune Alfred Huger, director al Departamentului de securitate din cadrul Symantec, citat de publicatia electronica Dow Jones.

Acolo sint banii

Pe primul semestru, hackerii au purces la un adevarat „macel“ virtual, orientat asupra firmelor de servicii financiare. Acestea au fost supuse, conform Symantec, la 14% din totalul atacurilor, comparativ cu 4% in ultimele sase luni din 2005.

Atacurile asupra consumatorilor si asupra institutiilor care le pastreaza banii „sint legate“, spune Huger.

„Cind pui cele doua lucruri alaturi, trebuie sa te ingrijorezi in privinta erodarii increderii in serviciile bancare online sau in tranzactiile online, precum si a consecintelor economice pe care acest lucru le-ar putea produce“, spune directorul Symantec.

Integral in Cotidianul