Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene: "Daca nu modificam normele fiscale din domeniul importurilor auto, riscam amenzi de sute de milioane de euro".

"Daca autoritatile fiscale romane intentioneaza sa mentina actualele prevederi din Codul Fiscal referitoare la o serie de taxe si impozite platite in cazul importului de automobile second-hand, ar putea plati amenzi usturatoare.

In forma lor actuala, acele prevederi din Codul Fiscal care se refera la prima inmatriculare in Romania a autovehiculelor contravin acquis-ului comunitar si ar fi bine sa tina seama ca, recent, autoritatile Uniunii s-au pronuntat in doua cazuri similare, dand dreptate Comisiei Europene", a declarat duminica Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii.

El a mai adaugat ca amenzile pot ajunge la sume de ordinul a sute de milioane de euro, procedura, denumita "enfringement", putand ajunge la Curtea Europeana de Justitie.Potrivit actualelor reglementari din Codul Fiscal, taxa speciala pentru prima inmatriculare se aplica oricarui autovehicul din Romania, indiferent daca e produs la noi sau in alta tara.

Sub incidenta acestei taxe mai intra, pe langa autoturisme, si autovehiculele comerciale, cu masa totala de cel mult 3,5 tone. Ca valoare, taxa speciala variaza in functie de cilindree si de normele Euro pe care le indeplineste autovehiculul. In cazul masinilor second-hand, nivelul taxei mai este influentat si de varsta autoturismului.

Potrivit secretarului de stat roman, decizia - menita, cel putin teoretic, sa protejeze productia interna de automobile - e dezavuata de Uniune, care a elaborat deja o rezolutie prin care sunt interzise acest gen de masuri protectioniste ce contravin acquis-ului.

"In Ungaria si Polonia, deciziile au fost deja date si nu vad ca Romania sa faca vreo exceptie in cazul in care nu se armonizeaza legislatia in materie cu cea europeana. Oricum, procedura se aplica numai statelor membre, deci noi am putea fi afectati dupa 1 ianuarie 2007", a mai afirmat Orban.

"Probabil, vom ajunge sa negociem cu UE"

Surse din cadrul Ministerului de Finante spun insa ca nu se va ajunge la Curtea Europeana, autoritatile romane fiind dispuse sa negocieze. "De regula, in asemenea cazuri se formeaza comisii care negociaza acest tip de diferende.

Niciuna dintre parti nu doreste altceva decat o integrare de succes a Romaniei, astfel ca am putea asista la modificarea normelor fiscale in domeniu", spun sursele citate.

Integral in Gandul