Creditele pentru nevoi personale sunt destinate pentru acoperirea diverselor cheltuieli, fara ca banca sa solicite o justificare a destinatiei banilor. Acordate destul de repede, fara o documentatie stufoasa, creditele pot fi contracte pe maximum 10 ani, iar plafonul maxim se opreste la majoritatea bancilor la echivalentul a 10.000 EUR.

Exista insa banci ce acorda sume mai mari: Finansbank a stabilit plafonul maxim la 15.000 EUR, in timp ce HVB Tiriac Bank si ABN Amro sunt dispunse sa ne imprumute chiar si 20.000 EUR. Bancile nu solicita pentru un astfel de credit giranti sau garantii materiale, lucru ce explica apetitul populatiei pentru astfel de imprumuturi.

Conform indicelui dobanzilor calculat de Ghiseul Bancar, cele mai importante 14 banci romanesti ofera aceste tipuri de credite la o dobanda medie de 12,54% pe an.

Creditele in lei si cele in EUR intrunesc deopotriva adeziunea clientilor si a bancilor, fiind de departe „preferatele”. Concurenta dintre banci pe aceste segmente este deosebit de mare, fiecare instituite incercand o pozitionare cat mai buna aducatoare de clienti, dar si de profit in acelasi timp.

Oferta la creditele in USD este deosebit de saraca, doar 3 dintre cele mai importante banci acordand in prezent imprumuturi in USD. 14 banci romanesti acorda credite in lei cu o dobanda medie de 12,54%, in timp ce dobanda medie la creditele in EUR acor

date de 13 banci importante se opreste sub pragul psihologic de 10%, fiind stabilita la 9,51%.

Dobanzile la creditele de nevoi (fara garantie) in lei practicate de cele mai importante banci (Dobanda medie: 12,73%):

1. BCR- Divers Extra (10 ani)- 10,5%

2. BRD- Expresso Lejer (7 ani)- 13,9%

3. Unicredit- Credinstant (5 ani)- 9,9%

4. Raiffeisen Bank- Flexicredit (6 ani)- 18,9%

5. HVB Tiriac Bank- Creditul pentru Orice (10 ani)- 10,45%

Topul dobanzilor la creditele de nevoi personale (fara garantie) in lei practicate de 14 banci romanesti (Dobanda medie: 12,54%):

Creditele pentru nevoi personale fara garantie acordate in moneda nationala beneficiaza de dobanzi care oscileaza intre 9,9% (UniCredit) si 18,9% (Raiffeisen Bank). Dobanda medie la creditele de nevoi in lei acordate de 14 banci importante este de 12,54%, ceva mai mica decat dobanda medie a celor mai imprtante institutii de pe piata bancara romaneasca.

5 dintre bancile importante au o dobanda medie de 12,73%, valorile cele mai mari fiind cele practicate de BRD si Raiffeisen Bank, in timp ce UniCredit are dobanda cea mai mica.

Integral in GhiseulBancar.ro