L-a tradat Miron Mitrea pe Adrian Nastase? Mitrea spune ca nu, si ca solidaritatea e bine sa ramina la partid, dar nu trebuie impinsa pina pe masa procurorilor.

“Unii colegi si-au facut strategii individuale de supravietuire.” Asta a spus Adrian Nastase dupa ce a vazut ce ati declarat la DNA. Cum ati primit afirmatia sa?

Da, mi-e greu sa judec cum reactionezi intr-o situatie de acest gen. Oricum, e o drama pe care o traieste si-mi pare rau ca o traieste. De la prim-ministru si cu forta pe care a avut-o sa te trezesti chemat la Parchet si pus sub acuzare...

Dar v-ati simtit vizat de declaratia domniei sale?

Nu stiu ce legatura are asta cu declaratia pe care am dat-o eu la Parchet.

Dar domnul Nastase se refera la dvs., ca ati devenit din invinuit martor. Si a adaugat ca atunci cind nu mai exista solidaritate, tintele cad una dupa alta...

Depinde cum privim declaratia lui. Poti s-o vezi cu rea-vointa, ca un fel de amenintare voalata, tineti-mi spatele ca daca nu, va asteapta si pe voi acelasi lucru...

Adica ar avea ceva de ascuns?

Nu stiu. Sau poate fi, pur si simplu, o reactie nervoasa, care este fireasca. Cind vorbesti despre partid, despre politica, sigur ca strategiile trebuie sa fie colective. Cind e insa vorba despre procuratura, totdeauna strategiile sint individuale, pentru ca acolo nu te duci in numele partidului.

Si atunci de ce s-a simtit Adrian Nastase dezamagit de declaratia dvs.?

Nu vad de ce. Adica eu am facut ceea ce am jurat sa fac, sa spun adevarul, si foarte multe lucruri pe care le-am spus acolo sint in favoarea lui.

Dar citeva sint in defavoarea lui. Cele prin care aruncati intreaga raspundere a finantarii campaniei pe umerii sai.

Nu, eu n-am spus ca arunc pe umerii lui. Despre campania prezidentiala eu pot sa spun ca nu am nici cea mai mica idee cum s-a finantat, din momentul in care s-a trecut de pe contul partidului pe contul de campanie. Dar pentru tot ce s-a finantat exista raportul Curtii de Conturi, deci n-am cum sa arunc raspunderea pe umerii cuiva.

Dar aici vorbim despre finantari ilegale din partea firmelor Eurografica si Vertcon.

Nu cunosc, n-am lucrat cu ele. Vertconul m-am si mirat ca apare in campanie. Si nu cred ca are vreo problema Nastase cu asta.

Vertconul va era totusi o firma apropiata: Sergiu Sechelariu, Irina Jianu erau amindoi acolo.

Da, dar nu stiam ca se ocupa de asemenea probleme. Nici Eurografica.

Ati facut in declaratia la Parchet o afirmatie care intriga, si anume ca dvs. i-ati adus la Bucuresti pe Sergiu Sechelariu, ca secretar de stat, si pe Irina Jianu, ca sefa a Inspectoratului pentru Constructii. Mult timp s-a acreditat ideea ca i-a adus Nastase.

N-am sa fac publica o discutie pe declaratiile date la procuratura. Am sa spun doar ca acolo am declarat adevarul, asa cum a fost el si nu cred ca-l dezavantajeaza pe Nastase.

Eu va ceream sa comentati istoria venirii acestor oameni la Bucuresti, care s-a lasat cu destule deranjuri.

E adevarat, s-a lasat cu destule deranjuri, dar nu intotdeauna iei cele mai bune decizii. Cind iei o decizie, nu stii neaparat viitorul.

Amindoi, ca actionari la Vertcon, apar in povestea asta cu finantarea campaniei, dar si in afacerea Zambaccian. Dvs. stiati de prestatia lor in Zambaccian?

Nu, aceasta e o chestiune pe care o vede procuratura ulterior.

A fost Irina Jianu, la vreun moment dat, in situatia de a-si pierde pozitia, astfel incit sa justifice o eventuala mita de care e acuzata ca ar fi dat-o in afacerea Zambaccian?

Nu din cite stiu eu. Inspectoratul pentru Constructii a fost la mine pina la sfirsitul anului 2002, dupa care a trecut la Cancelaria primului-ministru. Cit a fost in subordinea mea nu am intentionat s-o eliberez din functie. Dupa ce a plecat de la mine nu mai stiu ce s-a intimplat cu ea.

Colegii de partid v-au reprosat ceva legat de ceea ce ati declarat la Parchet?

Eu cred ca unii dintre ei au fost multumiti pentru ca am spus adevarul referitor la activitatea lor. Lumea crede ca declaratia a fost scrisa de la un capat la altul. Nu e adevarat, exista un set de intrebari precise...

Deci declaratia dvs. este rezultatul raspunsurilor pe care le-ati dat la intrebarile procurorilor?

Sigur ca da. Cred ca trebuie sa privim situatia lui Adrian Nastase si din punctul lui de vedere, nu numai al nostru. Acum doua saptamini, cind s-a evocat retragerea sprijinului politic, eu nu am fost de acord, chiar daca el s-a comportat mai mult sau mai putin elegant fata de unii dintre noi.

Achiesati la ideea lui de solidaritate, mai ales in aceste momente, cu procuratura, cu...

Depinde ce intelegem prin solidaritate. Nu vreau sa-l citez pe Geoana, care spunea ca solidaritatea e un drum cu doua sensuri, asta este evident. Poti fi solidar in sensul de sprijin, de solidaritate mai degraba sentimentala.

Nastase a spus ce intelege: in lipsa solidaritatii cad tinte.

Si ce sa facem? Sa mergem toti intr-o camera si sa stabilim ce declaram la procuratura? Asta nu numai ca e imoral, ci si ilegal. Deci eu n-am discutat cu Nastase pe acest dosar niciodata. Nici el nu m-a sunat sa-mi spuna ca are o problema, nici eu nu l-am sunat sa ma invete ce sa spun.

A mai fost un moment de solidaritate publica, in cazul Gabriel Bivolaru. Nu stiu daca v-a folosit foarte mult.

Ne-a invatat multe modul in care, in asemenea momente, poti sa fii solidar. Una e sa fie o solidaritate in limita legii, si alta e sa te duci cu toti oamenii si sa spui, lasati-l, ca stim noi. Nu stim... In momentul in care esti acuzat ca ai facut o fapta ilegala, iti iei avocatul de mina si te duci cu el si spui ca nu e adevarat.

Integral in Cotidianul