Exista culori potrivite pentru pereti, pentru sufragerie, pentru husele scaunelor, etc... Lista poate continua. In acest articol ne propunem sa va ajutam sa alegeti mai usor o culoare pentru interiorul pe care doriti sa il redecorati.

De ce alegem o anumita culoare cand trebuie sa amenajam un interior? O facem din cauza ca ne place culoarea respectiva, ca am vazut o alta camera amenajata cu aceasi schema cromatica sau pentru ca acestea sunt tendintele in domeniul decoratiunilor interioare? Unii oameni se hotarasc cu greu cand vine vorba de alegerea culorilor pentru interior, pentru ca nu stiu pur si simplu de unde sa inceapa. In aceasta situatie, ce facem?

Sa o luam pas cu pas:

1. Sa presupunem ca vreti sa redecorati camera. Priviti in jur si observati daca vreo culoare deja existenta iese inevidenta sau daca vi se pare destul de interesanta incat sa o pastrati si in noua schema cromatica.

2. Retineti culoarea care va place si cautati o nuanta de vopsea asemanatoare. Daca se poate, luati obiectul cu dvs., pentru ca sa nu gresiti nuanta.

3. Mai intai, cumparati o cutie mica de vopsea si testati-o pe perete. Cateva zile veti putea vedea cum da culoarea respectiva in camera, in diferite perioade ale zilei. In plus, ii puteti alatura diferite materiale textile sau obiecte de decor, pentru a vedea daca se potrivesc sau nu.

4. Daca sunteti multumit/a de rezultat, mai faceti o vizita la magazin si cumparati cate cutii de vopsea va trebuie.

Referitor la tipul vopselei, puteti alege o vopsea lavabila sau superlavabila; acestea sunt pe baza de rasini acrilice si rezista la spalari repetate - peste 1.000 de spalari, dupa 28 de zile de la aplicare. Vopseaua de poate aplica cu bidineaua, trafaletul sau cu buretele. In functie de aspectul dorit, pelicula trebuie sa fie continua, uniforma.

Daca in incapere este umiditate mare, atunci fie tratati peretii cu o solutie speciala si apoi ii vopsiti, fie folositi de la inceput o vopsea speciala, anti-mucegai.

Cand vine vorba de luciu, lucrurile par a se complica. Vopseaua mata ascunde imperfectiunile zidariei, dat este mai greu de curatat decat cea lucioasa sau semi-lucioasa. Vopselele lucioase, pe de alta parte, nu se potrivesc foarte bine decat in bucatarie sau baie - in general in incaperile cu trafic intens - si scot in evidenta imperfectiunile peretelui.

Acum ca am tratat problema tipului de vopsea si a modului de aplicare a acesteia, trebuie sa revenim la culoare. Daca va mutati in casa noua si trebuie sa porniti de la zero, atunci trebuie sa alegeti o culoare care sa va reprezinte, sa spuna ceva despre dvs. Iata mai jos o lista comparativa intre culori si caracteristici de personalitate. Nu va ramane decat sa alegeti ce credeti ca vi se potriveste mai bine.

Galben - idealism, visare, mandrie

Verde - echilibru, prietenos, moral

Verde-albastui - sensibil

Albastru - siguranta, conservator, de incredere, loialitate

Purpuriu - politicos, vanitos

Lavanda - sociabil, civilizat

Maron - demn de incredere, conservator

Rosu - agresiv, impulsiv, mereu gata de actiune

Rosu inchis - ambitios, puternic

Roz - romantism, farmec, caldura

Portocaliu - spirit de aventura, farmec

Alb - simplitate

Gri - prevazator

Negru - sofisticare, mister

Cu toate acestea, nu dati fuga la magazin ca sa cumparati o culoare care, dupa lista de mai sus, se potriveste personalitatii dvs. Clasificarea de mai sus nu este stiintifica si in plus, culoarea trebuie aleasa si in functie de destinatia camerei. Pentru a va ajuta in acest sens, o vom lua pe rand.

Intrarea si holul

Acestea sunt zonele prin care oamenii va pasesc in casa, asa ca pot fi considerate o carte de vizita, creand prima impresie despre interiorul casei. Prin urmare, culoarea aleasa trebuie sa transmita mesajul ''bine ati venit''. Uneori, culoarea de exterior a casei se regaseste si la intrare si holul interior.

Living-ul

De obicei, sufrageria era cea mai formala incapere din casa. Fie ca optati pentru stilul traditional sau pentru cel modern, atmosfera trebuie sa fie placuta, confortabila. Puteti folosi aproape orice culoare (nu uitati ca aceasta trebuie sa se potriveasca cu mobilierul).

In cele din urma, aceasta este camera in care veti petrece cel mai mult timp liber si in care trebuie sa fiti relaxat/a, sa priviti un film bun sau sa cititi o carte.

Bucataria

Paleta cromatica ce poate fi folosita in bucatarie include aproape toate culorile, de vreme ce aici avem de obicei mobilier de lemn vospsit alb sau natur. Desigur, exista cateva culori care trebuie evitate, cum ar fi albastrul, rozul si portocaliul. Motivul este ca acestea pot avea efecte ciudate, cum ar fi scaderea poftei de mancare si creaza o atmosfera stranie pentru o bucatarie.

Camera de masa

Astazi, aceasta camera nu se mai regaseste decat in casele vechi, si este folosita de obicei cand se organizeaza mese festive, cu ocazia unei zile de nastere sau de sarbatori. Cum rosul este culoarea despre care se spune ca stimuleaza apetitul (majoritatea restaurantelor folosesc rosul in elementele decorative). Aveti grija numai sa nu alegeti o nuanta prea deschisa, rosul devenind roz.

Rozul este o culoare relaxanta si ii poate face pe musafiri sa nu mai vrea sa plece.

Dormitorul

Aici, culoarea joaca un rol important si alegerea sa tine mai mult de preferintele personale ale fiecaruia, decat de influenta pe care o are culoarea respectiva. Desigur, ca de fiecare data, culorile trebuie sa se armonizeze: fie alegeti mai intai culoarea pentru pereti si apoi cea pentru asternuturi, etc., fie procedati invers.

Verdele este o culoare relaxanta pentruorice dormitor, pe cand rosul, se stie bine, este energizant. Alte culori obisnuite pentru aceasta camera sunt nuantele de albastru si roz.

Camera copiilor

Cei mici sunt foarte sensibili la influentele din jur: muzica, televizor, jocuri, prieteni. Tot asa, unele culori unele culori ii pot calma, pe cand altele ii pot face mai agitati si nervosi - lucru valabil mai ales la copii foarte mici. Evitati sa zugraviti camera copilului in nuante inchise de albastru, rosu, negru sau, din contra, alb stralucitor.

Purpuriul este o alegere buna, pentru ca stimuleaza activitatea intelectuala. Verdele deschis si rozul sunt culori relaxante.

Baia

Este camera in care se poate interveni cu orice culoare; important este ca atmosfera creata sa nu fie apasatoare, ci relaxanta. Altfel, nu exista nici o regula care trebuie urmata cu strictete. Unii decoratori aleg pentru baie nuante de maron, altii prefera albastrul, pentu a aminti de apa.

Sala de sport

Pentru fericitii care au o camera in plus, pe care au amenajat-o ca o sala personala de fitness, culoarea pe care o aleg pentru pereti poate parea lipsita de importanta. Adevarul este ca aceasta este foarte importanta. Verdele trebuie evitat pentru ca este o culoare foarte relaxanta. Evitati si rozul, pentru ca este o culoare linistitoare.

Cea mai potrivita pare a fi rosul, deoarece stimuleaza activitatea si da energie.