Dati o noua viata fotografiilor vechi, inramandu-le precum niste tablouri de pret si, cu aceasta ocazie, transformati un perete anost intr-un adevarat album foto de dimensiuni mari. Iata cum puteti face acest lucru cu stil si fara costuri prea mari.

Sfaturi generale

Inramarea cu grija a fotografiilor si amplasarea lor corecta pe perete este necesara pentru e evita stricarea materialelor si chiar a fotografiilor sau peretelui. Cautati in piata sau la magazinele care vand antichitati rame de tablouri vechi, mai ieftine, de diferite dimensiuni, forme si stiluri.

Culoarea, implicit vopseaua, va fi elementul unificator al ramelor. Achizitionati cateva rame rotunde, pentru a imblanzi ansamblul.

Ce va trebuie:

• rame de tablouri si sticla

• vopsea pe baza de acrilic

• pensule

• pozele sau tablourile pe care doriti sa le expuneti

• foarfeca, hartie si scotch

• cutter pentru hartie si carton

• carlige de atarnat tablourile

• ciocan, ruleta si o nivela

Instructiuni

1. Luati albumul de fotografii in brate si selectati cateva care va plac mult. Hartia pe care veti lipi fotografia, in interiorul tabloului, trebuei sa aiba o culoare care sa scoata in evidenta imaginea, nu sa o suprime. Folositi hartie in tonuri apropiate pentru a se potrivi cu fiecate fotografie in parte (de exemlu, folositi patru nuante diferite de albastru, etc.). Culorile trebuie sa fie pastelate si nu foarte intense.

2. Vopsiti toate ramele in aceeasi culoare. Dupa ce se usuca, curatati geamul si asezati-l in rama. Lipiti fotografiile de hartie si asezati-le pe geam, dupa care prindeti pe spate un carton.

3. Pregatirea. Intindeti fotografiile pe podea sau pe o masa mai mare, in functie de cat de mare este spatiul pe care doriti sa il acoperiti. Incepeti sa va ''jucati'' cu fotografiile, aranjandu-le in toate felurile posibile, pana cand obtineti aspectul dorit (cititi cu atentie punctele 4 si 5 de mai jos).

In acest mod, veti scuti peretele de ''mutilari'' inutile - imaginati-va cum ar fi fost sa prindeti fotografiile in cuie, pe perete si apoi sa va dati seama ca nu va place aranjamentul...

4. Incepeti prin a crea un aranjament ordonat si echilibrat. Aliniati marginile ramelor intre ele, una peste altele, plasati cateva in lateral si unul in centru.

5. Fotografiile alb-negru, expune in linie, constituie un punct central interesant intre podea si tavan. Pentru a evita aspectul aglomerat, inramati fotografiile in acelasi mod. Alegeti hartie alba si rame negre; puteti chiar sa asezati mai mult fotografii in aceasi rama.

Pozitionarea imaginilor de dimensiuni mai mari in partea de stanga-jos a aranjamentului va face ca partea de sus sa nu aiba un aspect greu.

6. Cand va place modul in care arata aranjamentul realizat pe podea sau pe masa, trasati conturul si taiati hartia pe dimensiunea fiecarei rame. Astfel, puteti fi sigur ca aranjamentul va fi replicat la fel ca pe schita, inainte de a va apuca sa bateti cuie in perete. Marcati pe fiecare bucata de hartie numele fotografiei, precum si pozitia sa in aranjament.

7. Prindeti fotografiile in perete, folosind cuie potrivite pentru peretele pe care il aveti.

8. Inlaturati hartia si inlocuiti-o cu rama corespunzatoare.