Belize se gaseste pe coasta de est a Americii Centrale, cu iesire la Marea Caraibelor, fiind vecina cu Mexic in partea de nord vest si Guatemala la vest si sud. Este un amestec interesant si exotic de paduri tropicale, cu flora si fauna variata, munti maiestuosi si foarte inalti, temple mayase, unde turistii se pot simti bine, se pot relaxa, pot face scufundari subacvatice, pot pescui, inota.

Este o tara mica, asa ca doar intr-o singura zi ati putea ajunge de la padurea tropicala la bariera de corali, cea mai lunga din emisfera vestica. Iar localnicii sunt foarte prietenosi si primitori, asa ca vacanta se va dovedi placuta.

Belize este cunoscuta si pentru relieful marin diversl. In afara celei mai lungi bariere de corali din regiune - a doua din lume - in Belize veti gasi si trei atoli impresionanti. Pe teritoriul tarii veti gasi si paduri de mangrove, precum si specii diverse de pasari, pesti, mamifere si reptile.

Cu un ecosistem marin atat de divers pasionatii de sporturi nautice, cei pasionati de biologie marina si pescarii gasesc in Belize tot ce si-ar putea dori, iar tara a devenit una dintre destinatiile turistice preferate.

ISTORIA

Civilizatia Maya s-a dezvoltat in regiune intre 1500 idHr si 300 DHr, perioada de apogeu fiind in 1200 DHr. Mai multe situri arheologice din Belize - in special Caracol Lamanai Lubaantun Altun Ha si Xunantunich - sunt marturii ale dezvoltarii acestei civilizatii. Mayasii au luat prima data legatura cu popoarele europene in 1502, cand Columb a ajuns pe coasta din Balize.

In 1638 mai mult marinari englezi naufragiati au intemeiat si prima asezare, iar in urmatorii 150 de ani vor fi construite mai multe colonii. A fost o epoca in care piratii erau principala forta maritima, iar conflictele intre indigeni si colonisti erau frecvente si deosebit de violente.

Marea Britanie si-a trimis primii emisari abia spre sfarsitul secolului XVIII, iar in 1840 Belize devenea oficial colonie britanica, iar in 1862 devenea colonie a Coroanei britanice. Ca o prima consecinta a fost introdus un cadru legislativ care sa permita o mai buna guvernare.

Abia in ianuarie 1964 se va constitui primul guvern independent, iar numele teritoriului va fi schimbat in Belize in 1973. Tara isi va declara independenta pe 21 septembrie 1981. In prezent seful statului este in continuare Regina Elizabeth II, reprezentata de un guvernator general.

DESTINATII

Belmopan : este cu siguranta capitala cea mai mica din lume, asa ca nu prea aveti ce face in acest oras mic si linistit, unde veti gasi cateva restaurante atragatoare, precum si un magazin de la care puteti cumpara fructe si legume specifice zonei. In afara acestora, mai ales in preajma statiei de autobuz se gasesc mai multe chioscuri unde se vand haine, suveniruri, mancare.

Surpriza cea mai mare va fi ca in oras exista si o pizzerie, cu un meniu relativ bogat.

Cei care vor sa cunoasca deja cate ceva despre natura tarii pot merge in Parcul Guanacaste, unde se pot racori facand baie in rau sau pot admira un ficus cu adevarat gigantic, considerat de multi ca cel mai mare din lume.

Peninsula Placencia : in Satul Placencia veti gasi tot ceea ce este mai bun in Balize, totul adunat intr-un singur loc. Este destinatia preferata de majoritatea turistilor, chiar daca nu este o statiune in adevaratul sens al cuvantului (exista cateva astfel de statiuni in nordul peninsulei) ci mai curand o regiune salbatica.

Chiar si asa, aici veti gasi unele dintre cele mai bune hoteluri din Belize, restaurante primitoare, plaje lungi cu nisipuri fine si apa calda si limpede - potrivite pentru inot si scufundari. De aici puteti face mici excursii pentru a descoperi jungla, ruinele, cascadele. Va puteti petrece intreaga vacanta in Placencia si veti descoperi ce inseamna Balize.

O alta calitate a peninsulei sunt sursele de apa dulce, iar localnicii sunt foarte primitori. Cu toate ca Plalencia este o zona linistita nu va asteptati sa va plictisiti, pentru ca in baruri si cluburi viata de noapte are un ritm trepidant, si puteti participa la concursuri de karaoke, puteti dansa, puteti juca biliard.

Belize : Orasul Belize este situat pe coasta de est, un oras incarcat de istorie, care ofera turistilor sansa unei vacante incarcate de descoperiri. De aici puteti porni in excursii prin intreaga tara, pentru a-i descoperi comorile ascunse. Puteti ajunge la Placencia, la Bazinul Cockscomb, la siturile arheologice misterioase, precum Caracol sau Xunantunich.

San Pedro : este orasul cu cele mai multe atractii turistice, fiind foarte animat si populat, chiar daca este un oras destul de mic. In pofida numarului mare de turisti, San Pedro este si astazi o asezare de mici dimensiuni, chiar daca aglomeratia a devenit mai ales in ultimele decenii o problema.

Chiar daca nu se compara cu haosul din metropolele occidentale, pentru un mic oras din Caraibe San Pedro traieste in alt ritm, mult mai alert. Puteti traversa orasul de la nord la sud in doar 15 minute, si daca nu vreti sa mergeti pe jos puteti inchiria o masinuta de golf sau o bicicleta, taxiurile fiind rare.

Nu va asteptati sa gasiti in San Pedro hoteluri si magazine celebre, pentru ca marci precum Marriot sau McDonalds nu vor ajunge poate niciodata in Belize.

San Pedro este prin definitie un centru turistic, pregatit pentru a primi toate categoriile de vizitatori, de la cei care doresc o vacanta de lux la cei care se multumesc doar cu un cadru rustic, exotic. Daca doriti in hotel simplu, ieftin si curat puteti alege Ruby's, aflat in partea de sud a orasului, care are si camere cu vedere spre mare, ceva mai scumpe.

Vreti conditii deosebite, atunci ar fi bine sa parasiti orasul si sa va cazati intr-una dintre statiunile din apropiere, cum ar fi Mata Chica (unde veti gasi un restaurant extraordinar, mambo) sau puteti pleca in partea de sud. In oras veti gasi un hotel de lux, unde apartamentele Aqua Marina sunt apartamente elegante, cu aer conditionat si bucatarie.

Dar este mai simplu si mai comod sa luati masa la unul dintre restaurantele din oras, pentru a nu va mai bate capul cu liste de cumparaturi.

In privinta mancarii ar fi bine sa alegeti specialitati locale, pentru a avea surprize placute. Berea locala, Belikin, este usoara si ieftina, iar in localuri precum Reef sau Patio veti gasi meniuri atragatoare. Cel mai popular bar este cel de la Holiday Hotel, unde vin atat turisti, cat si localnici.

Orasul este perfect pentru cei indragostiti de sporturi nautice, care au gasit aici destinatia perfecta. Puteti face scufundari, surfing, puteti inota, va puteti bronza, parca totul incepe de la San Pedro. Puteti lua cursuri de scufundari sau puteti urma anumite trasee, cel mai cunoscut fiind cel care duce la Reciful Farului, recomandat doar expertilor, pentru ca apa este foarte adanca.

Fauna marina si in special recifurile de coral sunt superbe. Unde ati mai putea avea ocazia de a face scufundari alaturi de testoase uriase, rechini, diverse specii de pesti. Daca nu aveti echipamentul necesar, il puteti inchiria sau cumpara. Nici pescarii nu au fost uitati, avand locuri speciale pe mal sau putand sa inchirieze o barca, cu conditia sa fie priceputi la pescuitul marin.

Daca va numarati printre acestia, s-ar putea sa aveti niste capturi cu care sa va puteti lauda. Pasionatii de surfing trebuie doar sa fie gata de valuri pe masura.

Puteti ajunge la San Pedro cu avionul, de la Aeroportul International din Belize sau cu barca, desi pe timp de ploaie este preferabila prima varianta.

Atmosfera orasului este mereu primitoare si festiva, locuitorii sunt foarte prietenosi si gata mereu sa va ajute cu un sfat. Nu va dura mult pana cand aceasta stare de spirit va va contamina.

San Ignacio : este orasul unde "punta", muzica preferata in Belize (un fel de reggae mult mai rapid) stapaneste totul. Trupele de gen au des concerte in baruri si localuri din oras, la care se strang atat localnici, cat si turisti.

Este o zona frecventata mai ales de arheologi si pasionati de istorie pentru numarul mare de artefacte si situri din apropiere.

Caye Caulker : este o micuta insula de coral, aflata langa coasta, in Marea Caraibe, cu o lungime de cinci mile si o latime de sub o mila. Pe insula se gaseau in trecut mai multe santiere navale, unde corabiile odata construite erau unse cu pacura pentru a impiedica patrunderea apei.

Puteti ajunge aici destul de usor, cu mici avioane sau cu barca, insula aflandu-se la doar 30 de km de orasul Belize. In ultimii ani insula a devenit o destinatie preferata de turistii care vor sa se relaxeze. Dar aici veti gasi bariera de corali Belize, a doua ca marime din lume, iar pasionatii de scufundari subacvatice vor putea sa descopere pasionanta lume a acestora.

Atmosfera este deosebit de linistita, dar veti gasi aici toate conditiile pentru o vacanta de neuitat : peste 50 de hoteluri, nenumarate restaurante si magazine, baruri. Este o statiune turistica ideala.