In cadrul manifestarilor dedicate Reuniunii la Nivel Inalt a Francofoniei, marti, 26 septembrie, a avut loc ceremonia de inaugurare a monumentului „Charles de Gaulle”.

Monumentul, amplasat in Piata Charles de Gaulle, este opera sculptorului Mircea SPATARU, profesor al Catedrei de Sculptura a Universitatii de Arta din Bucuresti, cunoscut, printre altele, pentru realizarea ansamblului statuar „Iuliu Maniu”, din Piata Revolutiei, Bucuresti.

Statuia, turnata in bronz, are 4, 60 metrii inaltime si propune imaginea omului de stat coborand de pe soclul sau pentru a intra in lumea cotidiana.

La eveniment au participat Traian BASESCU, Presedintele Romaniei, Adrian IORGULESCU, Ministrul Culturii si Cultelor, Adriean VIDEANU, Primarul General al Capitalei, E.S. Herve BOLOT, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, Vasile BLAGA, Ministrul Administratiei si Internelor, Mioara MANTALE, Prefectul Capitalei, Andrei Ioan CHILIMAN, Primarul Sectorului 1 din Bucuresti.

Realizarea statuii a fost finantata de Ministerul Culturii si Cultelor si a costat 1.135.000 de RON. Amenajarea amplasamentului acesteia, in valoare de 600.000 de RON, a fost finantata si indeplinita de Primaria Municipiului Bucuresti.