• 1. Ioan T. Morar
    Lindenfeld

    Editia a II-a

    „Un roman postmodern curat, limpede, sofisticat, dar fara ifose. Un artificiu literar dintre cele mai traductibile. O recuperare sintetica si plina de umor a emblemelor esentiale ale Romaniei post-comuniste.

    Acestea ar fi, in rezumat, calitatile cartii lui Ioan T Morar, Lindenfeld, la care trebuie adaugata observatia, si ea favorizanta, ca rar le gasim intrunite intre copertile aceleiasi carti. Iar Romania din Lindenfeld e complet netrucata.

    Capabila sa-si reconstruiasca aparentele, ea nu doreste totusi sa le conserve, preferind sa se verse la loc in dezordinea initiala, familiara si junglifera, in care va astepta un alt impuls ordonator, cu efect la fel de temporar. Demonstratia face cit un studiu de etnopsihologie cu blindaj sociologic.” (Tania Radu)

    „Am vrut sa scriu o carte care sa fie opera unui profesionist, nu a unui prozator neinteles de semeni. Am avut o optiune categorica pentru simplitatea povestii. Nu mi-am propus sa elucidez mistere ale sufletului omenesc si sa schimb conceptia despre literatura a contemporanilor mei. Mi-am propus sa scriu onest. Iar onestitatea e ceva care nu prea se invata, tine de structura interioara.

    Am vrut sa iasa un roman care sa povesteasca in mod credibil.” (Ioan T. Morar)

    Ioan T. Morar (n. 1956). Este membru fondator al Academiei Catavencu, unde lucreaza si in prezent, precum si senior editor la Cotidianul. A absolvit, ca sef de promotie, in 1981, Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, sectia romana-franceza. Din 1987 devine redactor al revistelor Viata studenteasca si Amfiteatru. Dupa 1989 lucreaza la Cuvintul si Alianta Civica.

    Intre 1990 si 1991 este redactor-sef la „Varietati”, TVR, de unde pleaca prin demisie. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activind, pina in 1996, in grupul Divertis. Este realizator si prezentator al emisiunii „Lumea citeste!” pe TVR 1 si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

    A publicat volume de versuri: Vara indiana (1984, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania); Fumul si spada (1989); Sovaiala (2000, premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor); Nerusinarea (2003). A debutat ca prozator in 2005, cu romanul Lindenfeld, distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi.


  • 2. Philip Roth
    Sinul

    Traducere din limba engleza si note de Alexandra Coliban-Petre

    Profesorul de literatura comparata David Kepesh, personajul central al romanului, se trezeste intr-o dimineata si isi da seama ca trupul sau a suferit o schimbare uluitoare. Daca Gregor Samsa al lui Kafka se metamorfozeaza intr-un gindac, personajul lui Roth devine un sin imens, cintarind 75 de kilograme.

    Kepesh refuza la inceput sa accepte noua realitate, incercind sa se convinga pe sine si sa le explice celor din jur - iubita, tatal, doctorul - ca sufera de halucinatii induse de prea multe lecturi din Kafka, Swift si Gogol. Insa situatia este cit se poate de reala si lui Kepesh nu-i ramine decit sa se adapteze si, pe cit poate, sa se bucure de eventualele avantaje.

    In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii, lui John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow.

    A cistigat de doua ori National Book Award, PEN/Faulkner Award si National Book Critics Circle Award. In anul 2005, Philip Roth devine cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.

    De acelasi autor, la Editura Polirom au fost traduse romanele: Pata umana (2003), M-am maritat cu un comunist (2004), Complexul lui Portnoy (2005), Animal pe moarte (2006) si Complotul impotriva Americii (2006).


  • 3. Jonathan Coe
    Piticii mortii

    Traducere din limba engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus

    Romanul, care imprumuta numele unei obscure formatii britanice de punk de la sfirsitul anilor ’70, este o poveste antrenanta despre muzica, dragoste si crima - principalele fire narative care tes destinul personajului principal. William este un tinar muzician caruia Londra ii pare a fi singurul loc potrivit pentru cariera pe care si-o doreste.

    Dar formatia in care cinta, desi plina de entuziasm, sufera de o lipsa cronica de profesionalism, fata pe care o iubeste viseaza un mod de viata aflat la ani lumina distanta de boema muzicala, iar auditia in care si-a pus toate sperantele se transforma intr-un cosmar din care nu exista decit o singura cale de scapare.

    Jonathan Coe (n. 1961, Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge, luindu-si apoi doctoratul la Warwick University. Inainte de a se dedica scrisului, a predat poezie engleza la Warwick University si a compus muzica de jazz.

    Primele sale romane - Femeia intimplatoare (1987), Un strop de dragoste (1989) si Piticii mortii (1990) - impun fulgerator un nou star al literaturii britanice contemporane. O veselie debordanta, dincolo de care mocnesc tristeti grele si un cinism cum numai Albionul stie sa produca. O arta a scrisului prin care ni se aminteste ca ne aflam in patria lui Fowles si Ishiguro.

    Romanul care l-a propulsat pe Jonathan Coe in topul celor mai importanti romancieri britanici este Ce mai hacuiala! (1994, pentru care a primit prestigioasele John Llewelyn Rhys Prize in Anglia si Le Prix du Meilleur Livre Etranger in Franta), satira plina de spirit atit la adresa politicii duse de Margaret Thatcher in anii ’80, cit si a societatii de consum.

    De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut romanele: Casa somnului (2001), Clubul putregaiurilor (2004) si Cercul inchis (2006).


  • 4. Ryu Murakami
    In supa miso

    Traducere din limba japoneza si note de Florin Oprina

    In supa miso este o poveste plina de brutalitate, un thriller socant despre Japonia moderna, dar si despre sensul existentei umane. Personajul narator, tinarul Kenji, isi cistiga existenta facind pe ghidul pentru turistii straini prin cartierele de placeri din Tokyo. La un moment dat, este angajat de un american ciudat, un individ cu probleme psihice serioase si cu niste abilitati neobisnuite.

    Pe parcursul cartii, intre cei doi - ghidul japonez Kenji si americanul Frank - se creeaza o relatie ciudata, cimentata prin intermediul unor evenimente singeroase, in care Frank pare sa fie implicat direct.

    Cu o mina sigura, de maestru, Ryu Murakami construieste pas cu pas o atmosfera tensionata, conducind povestea pe muchia foarte subtire ce desparte realitatea de vis (sau de cosmar).

    Insa, dincolo de intimplarile singeroase si aventurile sordide in care este tirit ghidul Kenji, romanul, desi comparabil prin duritatea unor scene cu American Psycho al lui Bret Easton Ellis, se constituie, la un alt nivel, intr-o critica sociala a lumii contemporane si a unei civilizatii lipsite de transcendenta.

    Considerat, alaturi de Haruki Murakami, unul dintre cei mai importanti scriitori japonezi contemporani, Ryu Murakami s-a nascut in 1952 in orasul Sasebo, prefectura Nagasaki. Participa la un concurs literar pentru tinerii scriitori cu romanul Albastru nemarginit, aproape transparent.

    Publicat in 1976 si distins cu prestigioasele premii literare japoneze Gunzo si Akutagawa, acesta cunoaste un succes imens, fiind vindut in peste un milion de exemplare.

    Ryu Murakami a publicat peste douazeci de carti, printre care Copii de aruncat (1980), pentru care i se decerneaza premiul Noma, 69 (1987), Topaz (povestiri, 1988), Ecstasy (1993), Cinemateca lui Ryu Murakami (1995), Auditia (1997), In supa miso (1998, distins cu premiul Yomiuri).

    Este si un apreciat regizor, printre filmele sale numarindu-se Albastru nemarginit, aproape transparent si Tokyo Decadence. Ecranizarea romanului Auditia, in regia lui Takashi Miike, s-a bucurat de succes la festivalurile de film din Europa si America. De acelasi autor, la Editura Polirom, au mai fost traduse romanele: Albastru nemarginit, aproape transparent (2005), Copii de aruncat (2005).


  • 5. Phil Andrews
    Jurnalismul sportiv - O introducere

    Traducere de Alina Mariut

    Primul ghid pentru jurnalistul sportiv care apare in Romania!
    Sportul, domeniul cu cea mai rapida dezvoltare in mass-media, nu mai este exilat in ultimele pagini ale ziarelor.

    Actuala si foarte atractiva, cartea lui Phil Andrews raspunde numarului tot mai mare de cursuri si module pe tema jurnalismului sportiv si ofera o imagine de ansamblu a acestei meserii, subliniind totodata diferite aspecte practice privitoare la planificarea, cercetarea si acoperirea unui eveniment, redactarea de stiri, features si profile, interviuri, surse de informatii si contacte.

    Din cuprins:
    Cea mai buna meserie din lume? • Redactia de sport • Surse • Jurnalismul de presa scrisa • Radioul si televiziunea • Publicatii online • Instrumentele necesare unui jurnalist sportiv • Aspecte legale si de etica

    Phil Andrews, ziarist si autor, este redactor sportiv la Independent si Independent on Sunday, avind in acelasi timp emisiuni la radio si televiziune; tine conferinte la Sheffield Hallam University si University of Salford.

    A fost desemnat in doua rinduri drept cel mai bun jurnalist sportiv regional al anului de catre Sports Writers’ Association si Sports Council; de trei ori a fost declarat cel mai bun jurnalist sportiv din Yorkshire.


  • 6. Ferucio Laurentiu Tiplea
    Fundamentele algebrice ale informaticii


    Lucrarea este conceputa ca suport de curs pentru studentii din primul an ai facultatilor de informatica din intreaga tara.

    Predat de autor la School of Electrical Engineering and Computer Science, University of Central Florida, acesta prezinta elementele de baza necesare intelegerii unor capitole fundamentale de informatica, impreuna cu aplicatii concrete in urmatoarele domenii: teoria codurilor si compresia datelor; teoria codurilor detectoare si corectoare de erori; criptografie si securitatea informatiei;

    semantica limbajelor de programare; analiza programelor; teoria tipurilor de date.

    Din cuprins:
    Timpul de executie al unui algoritm • Coduri Huffman • Criptosistemul RSA • Semnaturi digitale • Coduri detectoare si corectoare de erori • Coduri liniare • Semantica programelor • Analiza si verificarea programelor • Traduceri de programe si compilare • Specificarea algebrica a tipurilor abstracte de date • Tratarea exceptiilor

    Ferucio Laurentiu Tiplea este profesor universitar doctor la Facultatea de Informatica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Domeniile de cercetare in care activeaza sint: retele Petri, limbaje formale si teoria automatelor, complexitatea calculului, teoria codurilor, tehnici de verificare, criptografie si securitatea informatiei.

    In fiecare din aceste domenii a publicat articole de cercetare in reviste de circulatie internationala si a comunicat lucrari la conferinte internationale. A conferentiat ca profesor invitat la diverse universitati din Germania, Franta, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Japonia si Grecia si a beneficiat de granturi si burse oferite de DAAD, Academia Germana, Monbusho si Fulbright.

    Din ianuarie 2004 pina in aprilie 2006 a activat ca Visiting Professor la University of Central Florida, School of Electrical Engineering and Computer Science, unde a predat cursul COT3100H: Honors Introduction to Discrete Structures bazat pe prezenta carte.


  • 7. Peter Makin, Charles Cox
    Schimbarea in organizatii
    Optimizarea comportamentului angajatilor


    Problemele legate de costuri, calitate, productivitate si prezenta pe care le intimpina organizatiile sint cauzate adesea de patternuri comportamentale ineficiente incurajate in mod inconstient. Extrem de utila in prevenirea si inlaturarea unor astfel de probleme este abordarea comportamentala a managementului.

    Ilustrind prin studii de caz metodele prin care se pot identifica, masura, analiza si schimba tipurile de comportament nedorite, autorii adopta o viziune extrem de practica asupra strategiilor de management. Volumul reprezinta un important punct de referinta pentru toti cei care incearca sa inteleaga cum trebuie sa gestioneze activitatea angajatilor si a organizatiilor in mod eficient.

    Din cuprins:
    Abordari traditionale ale managementului • Abordarea comportamentala a managementului • Managementul propriei activitati si al activitatii celorlalti • Managementul grupurilor • Managementul la nivel organizational • Aplicarea abordarii comportamentale

    Peter Makin este director de curs in cadrul programului de master in psihologie organizationala al Manchester Business School. A desfasurat activitati de consultanta pentru numeroase organizatii.

    In calitate de coautor, a mai semnat: Managing People at Work (1989), Organizations and the Psychological Contract: Managing People at Work (1996), The Management of Safety: The Behavioural Approach to Changing Organizations (2000).
    Charles Cox a fost seful Departamentului de Psihologie al Manchester School of Management. A lucrat in calitate de consultant pentru numeroase organizatii din toata lumea.

    A mai publicat: Managing People at Work (coautor, 1989), Women’s Career Development: A Study of High Flyers (coautor, 1993), Business Ellites: The Psychology of Entrepreneurs and Intrapreneurs (coautor, 1994), Organizations and the Psychological Contract: Managing People at Work (coautor, 1996), The Management of Safety: The Behavioural Approach to Changing Organizations (coautor, 2000).


  • 8. M. Mandelbrojt-Sweeney
    Limba franceza pentru medici si asistente

    Traducere de Alina Gavriloaia

    Lucrarea se adreseaza cadrelor medicale si studentilor care doresc sa profeseze sau sa urmeze cursuri si stagii de specializare in tarile de limba franceza.

    Ea pune accent pe comunicarea cu pacientul, cuprinzind cele mai uzuale expresii folosite in consultarea bolnavului, in examenul clinic si in examenele paraclinice curente, dar si formulele specifice utilizate in redactarea foilor de observatie. Cei interesati vor gasi, de asemenea, informatii cu privire la formarea profesionala a medicilor in Franta si un tabel de echivalenta a medicamentelor.

    Din cuprins:
    Interogatoriul bolnavului • Examenul clinic • Aparatul digestiv • Aparatul respirator • Aparatul urinar • Sistemul nervos • Endocrinologie • Pediatrie • Simptome, sindroame si boli • Personalul medical • Preparate farmaceutice

    Mireille Mandelbrojt-Sweeney a urmat cursuri medicale in Franta. In prezent profeseaza in Irlanda, ca medic generalist. La Editura Polirom, de acelasi autor a mai aparut: Limba engleza pentru medici si asistente (2006).