Romania si-a indeplinit obiectivul aderarii la Uniunea Europeana intr-un mod acceptabil, insa mai sunt 27 capitole in care performantele se situeaza in zona mediocritatii si care necesita o mai buna pregatire pentru exigentele europene - a declarat presedintele Traian Basescu, dupa prezentarea raportului Comisiei Europene.

"Trebuie sa ne obisnuim sa traim intr-un mediu care cere performanta. Au fost tari care au crezut ca pot promite populatiei orice si acum vorbesc de masuri de austeritate. Viata noastra nu se va schimba fundamental de pe 31 decembrie pe 1 ianuarie 2007. Voi continua sa fiu un critic al institutiilor care au restante" - a adaugat Basescu.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca evaluarea Comisiei Europene este una corecta si exigenta, conferind increderea ca Romania intra in Uniunea Europeana pe baza meritelor sale.

"Romanii au un motiv de mandrie nationala. Aderam la Uniunea Europeana in aceleasi conditii ca si celelalte zece state candidate care au intrat in clubul european in 2004 si fara clauze de salvgardare. Dupa aderare, vom fi tratati ca toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Nu va fi folosit un mecanism special de monitorizare, ci va fi pus in aplicare un mecanism de cooperare si verificare, ceea ce este in deplina concordanta cu rolul pe care Comisia Europeana il are ca gardian al tratatelor", a adaugat premierul Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au facut o declaratie de presa comuna, imediat dupa ce Comisia Europeana a dat publicitatii raportul de tara.

Monica Macovei: Va exista increderea in justitie cand nu vor mai exista solutii contradictorii

Ministrul Justitiei, Monica Macovei a subliniat ca in raport se precizeaza instituirea unui mecanism de cooperare si verificare intre autoritatile romane si Comisia Europeana.

In privinta CSM, Macovei a spus ca trebuie creat "un mecanism prin care Consiliul sa dea socoteala pentru activitatea sa".

De asemenea, trebuie unificata practica judiciara, pentru a nu mai exista solutii contradictorii: "Va exista incredere in justitie, atunci cand nu vor mai exista solutii contradictorii".

Un alt punct din raport se refera la urmarirea impactului modificarilor aduse Codului penal si celui de procedura penala, pentru a se vedea daca schimbarile vor duce la procese mai scurte.

Ministrul Macovei a remarcat faptul ca raportul nu mentioneaza problema independentei justitiei, ci doar probleme ce tin de eficienta justitiei.

Raportul explica si importanta Agentiei Nationale de Integritate care trebuie sa controleze averi. "Acest proiect este in Parlament si se afla in totalitate in mana politicului", a declarat Macovei, referindu-se la incercarea partidelor de a lua agentiei dreptul de control al averilor.