Liderul al-Qaida, Osama bin Laden, este in viata si este sanatos, potrivit postului de televiziune arab Al Arabiya. Reperezentantii postului arab au declarat ca la biroul din Pakistan al canalului de televiziune au primit un telefon de la un oficial taliban care a negat informatia aparuta intr-un ziar francez care cita serviciile de informatii saudite.

‘’Oficialul a spus ca bin Laden este teafar si raportul serviciilor de informatii saudite nu este adevarat”, a declarat Bakr Atyani, corespondent Al Arabiya la Islamabad.

O publicatie franceza regionala cita in editia din 23 septembrie un raport al serviciilor secrete franceze in care se afirma ca Arabia Saudita este convinsa ca liderul al-Qaida, Osama bin Laden, a murit luna trecuta de febra tifoida in Pakistan.

L'Est Republicain publica ceea ce pretinde a fi o copie a raportului datat 21 septembrie, despre care sustine ca ar fi fost prezentat in aceeasi zi presedintelui Jacques Chirac, premierului Dominique de Villepin, ministrului francez de Interne si celui al Apararii.

"Potrivit unei surse care de obicei s-a dovedit de incredere, serviciile secrete saudite sunt convinse ca Osama bin Laden a murit", scrie in document.

"Informatiile stranse de sauditi arata ca seful al-Qaida a murit la 23 august 2006, in timp ce se afla in Pakistan, din cauza unei forme foarte grave de febra tifoida, care a dus la paralizia partiala a organelor interne", potrivit raportului.

Documentul, marcat "secret de aparare" si purtand insemnele serviciilor secrete franceze, adauga ca Arabia Saudita a primit pentru prima oara informatia la 4 septembrie, dar asteapta detalii inainte de a face anuntul oficial.

Ministerul francez al Apararii a anuntat imediat ca nu poate confirma informatiile din raportul serviciilor secrete, potrivit caruia liderul al-Qaida, Osama bin Laden ar fi murit in Pakistan.

Un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului pakistanez de Interne a declarat la momentul respectiv: "nu avem nici o informatie despre moartea lui Osama".

Sauditul Osama Bin Laden a locuit in Afganistan pana la rasturnarea guvernului taliban de catre fortele americane, la sfarsitul anului 2001. De atunci, oficialii americani si pakistanezi au afirmat cu regularitate ca dupa parerea lor, liderul al-Qaida se ascunde la granita dintre Afganistan si Pakistan.

Ultima inregistrare video a lui bin Laden a fost difuzata la sfarsitul anului 2004, insa anul acesta au mai fost difuzate cateva casete audio cu o calitate destul de slaba a inregistrarii.