S-a dat oare presedintele cu PSD? A calcat Basescu pe toate intelegerile pentru a lovi din nou in liberali? Vrea seful statului majoritate parlamentara, acceptand sa stea la masa cu fostul partid de guvernamant? Este vorba numai de interese de conjunctura sau si de o proba de abilitate de om politic?

Nominalizarea lui George Maior pentru sefia SRI i-a paralizat pe cei din PNL in primul rand. As spune ca inclusiv intreaga clasa politica a avut un soc asistand la o mutare de maestru a locatarului de la Cotroceni. Practic, Traian Basescu a dat peste cap toate calculele analistilor printr-o alegere extrem de curajoasa.

Avand in vedere ca liberalii tanjeau dupa sefia SRI, in timp ce democratii asteptau cu gura cascata sa pice para malaiata, este normal sa te intrebi ce l-a apucat pe seful statului sa negocieze cu PSD functia de director al Serviciului Roman de Informatii? Cand Timofte si Fulga au anuntat ca demisioneaza, s-a spus ca ultima reduta pesedista ramasa in curtea puterii a cazut in sfarsit.

Nimeni nu s-a gandit atunci ca SRI va mai ajunge pe mana social-democratilor. A fost, daca vreti, un moment de relaxare avand in vedere ca PSD a detinut o lunga perioada prerogativele conducerii acestei institutii. Prin urmare, constat acum ca proiectul unor partide, ma refer la cele din Coalitie, nu a avut o finalizare pe masura asteptarilor totusi.

Traian Basescu a surprins pe toata lumea alegand o solutie poate periculoasa, dar avantajoasa pentru atingerea orizontului politic cotrocenist. Pur si simplu presedintele ii deschide usa calului pesedist pentru a intra in curtea Aliantei DA, fara sa intrebe pe cineva daca face bine sau nu.

In aceasta ecuatie politica PNL a fost neglijat intentionat, dovada fiind si reactia dura a liderilor care vorbesc deja despre o cardasie subterana a fostului primar general cu oamenii lui Geoana. Mai mult, se face trimitere la acel "sistem ticalosit" de care, spun liberalii, Basescu se foloseste si-l promoveaza prin nominalizarea lui Maior pentru functia de director SRI.

Dar nu numai premierul si colegii lui din partid sunt suparati. Sunt semnale ca inclusiv in interiorul PSD ar fi unii care maraie chiar daca unul de-al lor a fost ales de presedinte. Nu la o posibila coalitie Basescu-PSD se gandesc ei, lucru de altfel greu de realizat, ci mai degraba la o posibila sciziune a partidului generata de racirea accelerata a relatiilor in interior.

Cu alte cuvinte, seful statului si-a bagat coada in PSD, nominalizandu-l pe George Maior tocmai pentru a grabi ruperea partidului, profitand inclusiv de scandalul existent intre Adrian Nastase si conducerea actuala.

Delimitarea "centrului" de curentul de la Cluj, avand in vedere acuzatiile ce i se aduc lui Mircea Geoana cum ca ar fi negociat cu seful statului sefia SRI, devine o operatiune fezabila chiar daca liderul actual pesedist spera sa transeze lucrurile la un probabil congres extraordinar anuntat pentru luna decembrie.

Pe sleau vorbind, sunt voci care sustin ca Geoana a compromis PSD ca partid de opozitie, acceptand ca un politician de-al sau sa intre in sfera de interese a puterii actuale, fapt ce ii va face imposibila intoarcerea la guvernare. Una peste alta, Traian Basescu a rupt gura targului.

Sa recunoastem, avem de-a face cu o mutare inteligenta, imprevizibila, in masura sa determine refacerea unor calcule atat la nivelul Coalitiei, cat si al Aliantei.

Este posibil ca nominalizarea lui Claudiu Saftoiu pentru sefia SIE sa nu aiba tangenta cu "axa lui Basescu", insa in ceea ce priveste alegerea lui Maior, scolit si pe la Universitatea George Washington, s-a mers pe axa cu o precizie matematica. Se poate spune ca presedintele a lovit mai multe tinte tragand un singur foc.