Procesul de tranzitie prin care a trecut Romania in ultimii 16 ani se va finaliza odata cu aparitia sistemului privat de pensii. Aceasta este opinia Presedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan VOSGANIAN.

In acest fel, cetateanul roman contribuabil nu va mai fi o persoana pasiva, asistata, ci va deveni un agent economic activ, capatand calitate de investitor.

"Consider ca fondurile private de pensii au potential semnificativ de dezvoltare, astfel incat estimam ca la orizontul anului 2020, acestea vor strange contributii de peste 7 - 8 mld. EUR", explica Varujan VOSGANIAN.

Intarzierea lansarii pensiilor private creeaza probleme de capitalizare Fondului Proprietatea.

"Daca acest sistem ar fi aparut in 2000, fondurile de pensii ar fi putut avea in prezent, active de 3 mld. EUR", precizeaza Varujan VOSGANIAN.

In acelasi timp, in urmatorii 14 ani, volumul subscrierilor pe clasa asigurarilor de viata va atinge un volum de 8-10 mld. EUR.

Cu afaceri de aproape 286 mil. EUR, acest segment a inregistrat, in anul 2005, o crestere, in moneda europeana, de peste 50%, superioara mediei pietei.

Volumul primelor brute subscrise din asigurari de viata, in primul semestru al anului in curs, s-a cifrat la aproape 154 mil. EUR (aproape 545 mil. RON), in crestere cu aproape 14% in moneda europeana comparativ cu rezultatele consemnate in perioada similara a anului precedent.

Specialistii estimeaza ca in prezent diferenta dintre nevoia de protectie financiara a romanilor si resursele existente in acest moment, altfel spus deficitul de protectie, se cifreaza la peste 48 mld. EUR.

mihaela.circu@mxp.ro