Comisia Europeana confirma ceea ce guvernul de la Bucuresti ezita sa recunoasca. Economia romaneasca este vulnerabila in fata presiunilor externe, inerente aderarii la UE, scrie EurActiv.ro. Romania are de cistigat dupa aderarea la UE, dar trebuie sa se pregateasca si pentru citeva pierderi, scrie Cotidianul. Economia Romaniei este pregatita de aderare, cred cei de la Banii Nostri. Romania este amenintata cu taierea fondurilor, scrie Adevarul. Mecanisme de monitorizare fara precedent, titreaza Romania Libera.

Raportul Comisiei Europene evalueaza starea ecomomiei romanesti

de Ioana Speteanu (Euractiv.ro)

Comisia Europeana confirma ceea ce guvernul de la Bucuresti ezita sa recunoasca. Economia romaneasca este vulnerabila in fata presiunilor externe, inerente aderarii la Uniunea Europeana.

Trecem in revista evaluarea pe care Comisia Europeana o face economiei romanesti in Raportul de evaluare ce urmeaza sa fie dat publicitatii peste cateva ore.

Stabilitate macroeconomica si mix de politici

Comisia Europeana apreciaza ca:

> Politica fiscala este considerabil relaxata. Tinta de deficit bugetar pentru 2006, estimata la 0,5% din PIB a fost revizuita la 0,9% din PIB in aprilie si la 2,5% din PIB in iunie.

> Cheltuielile bugetare au fost majorate cu aproximativ 3,5% din PIB, din care 0,4% din PIB a fost destinat cresterii salariilor.

> Exista riscul sporit ca deficitul bugetar sa depaseasca, in viitor, valoarea de referinta de 3% din PIB. (este vorba despre tinta de deficit bugetar criteriu pentru aderarea la zona euro; este un indicator de performanta pe care si statele vechi membre au probleme in a-l respecta)

> Evolutia inflatiei da putine sperante ca tinta fixata pentru 2006 va fi respectata

Reforma veniturilor si cheltuielilor bugetare

Raportul arata ca relaxarea chletuielilor bugetare nu a fost insotita de o politica de prioritizare a cheltuielilor guvernamentale si de capacitatea de a dezvolta proiecte guvernamentale de amploare.

Integral in EurActiv.ro

In sfirsit, ne integram. Ce cistigam si ce pierdem

de Mihaela Radu (Cotidianul)

Romania si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena, citat de Deutsche Presse-Agentur si EurActiv.

Raportul confirma ceea ce se stia deja, chiar daca autoritatile de la Bruxelles doresc inca sa tina in sah cele doua state: Romania si Bulgaria vor fi membre UE in 96 de zile.

Comertul, avantajat

Data este certa: 1 ianuarie 2007. Intrebarea care se pune acum este ce cistiga si ce pierde Romania prin integrare, noteaza Institutul pentru studii comparate din Viena. Potrivit acestuia, beneficiile se vor vedea in special in activitatea de comert, la nivelul cresterii economice, in materie de investitii si prin infuzia de fonduri europene.

Din punct de vedere economic, predictiile pe termen mediu pentru ambele tari au fost intre 5 si 6% crestere economica anuala.

Integral in Cotidianul

Economia Romaniei este pregatita de aderare

de Anca Serbanescu (Banii Nostri)

Chiar daca Romania mai are de „lucrat” la anumite domenii, raportului de monitorizare arata ca tara noastra indeplineste criteriile economice pentru aderare.

Desi Romania a inregistrat progrese importante in domeniul politicilor economice, cu toate acestea exista sectoare care ridica semne de intrebare, precum colectarea impozitelor, cheltuielile publice, privatizarea, restructurarea si stergerea datoriilor firmelor, reiese din raportului de monitorizare al Comisiei Europene.

De cealalta parte, printre elementele pozitive in domeniul macroeconomic inregistrate de Romania se numara continuarea scaderii inflatiei, excedentul bugetar din primul semestru al acestui an, politicile monetare restrictive precum si cresterea productivitatii.

In schimb, expertii economici au remarcat si elemente negative printre care se numara majorarea succesiva a plafonului de deficit bugetar din acest an, pe baza majorarii cheltuielilor, cresterea cheltuielilor publice si a creditului, care pot devia atingerea tintei de inflatie de anul viitor, precum si procesul de privatizare, care a decurs destul de lent.

Astfel, Comisia a atras atentia ca Romania nu si-a indeplinit obiectivele privind privatizarea sau lichidarea firmelor de stat.

Integral in Banii Nostri.

Mecanisme de monitorizare fara precedent

de Dana Hadareanu (Romania Libera)

In cazul Romaniei si al Bulgariei se vor institui mecanisme de monitorizare fara precedent. Iar faptul ca masurile restrictive nu vor fi aplicate imediat nu inseamna ca spectrul acestora a disparut, pentru ca, potrivit Tratatului de Aderare semnat cu cele doua tari, ele pot fi activate in termen de trei ani dupa intrarea in UE.

In plus, fiecare stat membru al Uniunii Europene poate sa-si negocieze propriile perioade de gratie in domeniile de interes, un subiect dificil anuntandu-se, de exemplu, accesul romanilor si bulgarilor pe piata europeana a muncii. Majoritatea "celor 25" au anuntat ca preconizeaza sa impuna restrictii severe impotriva romanilor si bulgarilor.

Integral in Romania Libera.