Cu unanimitate de voturi, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, miercuri, propunerea ministrului Justitiei pentru numirea ca procuror general al Romaniei a Laurei Codruta Kovesi.

Desi CSM si-a dat avizul, acesta este doar consultativ, singurul abilitat sa faca numirile in aceasta functie fiind presedintele Traian Basescu.

In timpul audierilor, Kovesi a anuntat ca isi propune eficientizarea muncii in Minister, mai ales in unitatile locale, si totodata specializarea procurorilor pe domenii de activitate.

Ca solutii, ea a propus schimbarea totala a modului de lucru, folosirea unei baze de date complete, operativitatea in activitatea de urmarire penala, concentrarea pe dosarele cu finalitate.

Alt obiectiv al Laurei Kovesi consta in cresterea salariilor pentru procurori prin elaborarea de proiecte prin care procurorii sa ceara fonduri si sa justifice ulterior aceste necesitati.

Kovesi a mai subliniat ca trebuie respectate principiul delegarii responsabilitatilor, precum si cel al verificarii ducerii la indeplinire a acestor responsabilitati. In acest sens, in prima luna, daca va fi numita procuror general, ea va face o evaluare la nivelul Ministerului Public, urmand sa hotarasca daca acesta trebuie reorganizat.

In cele din urma, Laura Kovesi a subliniat ca va respecta independenta procurorilor si ca nu se va amesteca in activitatea acestora, respingand posibilitatea ca, la randul sau, sa fie intrebata de ministrul Justitiei de solutiile din dosare.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus-o luni, pentru postul de procuror general al Romaniei, pe Laura Codruta Kovesi. Aceasta are 33 de ani si a condus, din ianuarie 2006 si pana in prezent, Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

Una dintre reusitele profesionale ale procurorului Kovesi este anihilarea, in primavara acestui an, a bandei „Circarilor” din Medias, cea mai mare retea de camatari din zona. Propunerea fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizare.

Laura Codruta Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu.

Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004, a ocupat functia de procuror sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruta Kovesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

Functia de procuror general al Romaniei a fost detinuta pana pe 21 iulie, de Ilie Botos. Acesta si-a dat demisia in urma scandalului provocat de disparitia omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam. Interimatul a fost asigurat de primul-adjunct al procurorului general, Marcel Sampetru.