Tarile din Europa Centrala si de Est, care au devenit membre ale UE in mai 2004, fac lobby impotriva unui proiect care isi propune intarzierea cu doi ani a introducerii lor in spatiul Schengen, potrivit Euobserver. Aceste state considera ca aminarea ar fi motivata mai degraba din ratiuni politice decat tehnice.

Data initiala de accedere la spatiul Schengen pentru noii membrii ai Uniunii Europene era octombrie 2007, in timp ce in noul proiect propus de Comisia Europeana data cea mai probabila ar fi vara sau toamna anului 2009.

Oficiali ai Comisiei Europene au declarat ca motivele amanarii sunt tehnice si au de a face cu indeplinirea de catre aceste tari a unor cerinte ce tin de transferul de date si de amprente catre actualele tari membre Schengen.

Cativa noi membri, in principal Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia, sunt sceptice in legatura cu aceste explicatii, argumentand ca motivele reale sunt de ordin politic.

"Cateva guverne sunt in mod clar neinteresate sa depuna eforturi pentru a clarifica situatia, iar Comisia nu face nimic pentru a indeparta ceata din jurul acestei situatii", a declarat Jan Kohout, ambasadorul ceh la EU.

Kohout a mai spus ca unul dintre motivele recentei amanari ar fi legat de faptul ca podeaua cladirii din Strasbourg, unde se vor afla computerele cu baza de date Schengen, este prea subtire. Aceasta scuza este cel putin ciudata, potrivit ambasadorului ceh.

Ambasadorul slovac la UE, Maros Sefcovic, subliniaza faptul ca, in timp ce noile state membre trebuie sa respecte termenele de reducere a activitatilor nucleare, spre exemplu, Comisia pare foarte grabita sa intarzie termenele pentru aderarea la spatiul Schengen.

Comisia Europeana a respins aceste puncte de vedere. ‘’Este timpul sa oprim aceste teorii ale conspiratiei copilaresti si sa ne axam pe largirea spatiului Schengen cat mai curand posibil’’, a declarat Comisarul european pe probleme de justitie si afaceri interne.

Aceasta chestiune va fi din nou cap de afis saptamana viitoare cand ministrii europeni de justitie vor decide amanarea termenului initial sau vor gasi o alternativa la un nou sediu pentru baza de date.

Vineri, expertii IT vor examina o propunere venita din partea Portugaliei care a sugerat ca noile state membre ale Uniunii sa fie incluse pe actualul sistem de date folosit de cei 15 membri, pana la remedierea problemelor. Daca se va aproba propunerea Portugaliei, vechii membrii vor sista controalele la frontiere inainte de a fi gata noul sistem.

Tarile care apartin spatiului Schengen sunt: Germania,Franta,Luxemburg,Olanda,Spania,Austria,Belgia,Portugalia, Grecia,Italia,Elvetia, Suedia, Finlanda ,Norvegia,Danemarca.

Conventia Schengen a luat fiinta in baza Acordului semnat la Paris in data de 27 noiembrie 1990. Conform acestui acord posesorii unei vize Schengen pot circula liber in spatiul comun, format din aceste tari, fara a mai fi nevoie sa prezinte un pasaport sau sa fie controlati la trecerea dintr-o tara in alta.