Parlamentul European a aprobat miercuri un raport la adresa Turciei in care critica ritmul reformelor facute de aceasta tara in vederea aderarii sale la Uniunea Europeana. Documentul a eliminat in schimb, un paragraf care stabilea recunoasterea de catre Ankara a genocidului armean drept conditie pentru aderare, relateaza Reuters.

In deschiderea forumului parlamentar, eurodeputatul olandez de centru-dreapta Camiel Eurlings, cel care a intocmit raportul, a declarat ca raportul este ’’dur dar corect’’.

Eurodeputatii regreta incetinirea reformelor si semnaleaza progresele insuficiente in domeniul libertatii de expresie, libertatii religioase, drepturilor minoritatilor, drepturilor femeii si a statului de drept, in cele 11 luni care au trecut de la lansarea negocierilor pentru aderare.

Rezolutia adoptata pe marginea raportului PE cere Turciei sa isi respecte obligatia de a deschide porturile si aeroporturile pentru Cipru in baza acordului vamal extins cu Uniunea Europeana, in caz contrar aceasta ar putea avea implicatii serioase asupra procesului de negociere, putandu-l chiar sista.

Comisia Europeana isi va prezenta propriul raport anual referitor progresele Turciei in data de 8 noiembrie, in care va tine cont de punctele de vedere ale Parlamentul European.