In cursa creditelor in franci elvetieni, bancile romanesti se arunca una dupa alta. Semn ca dobinda mai mica bate riscul mai mare, tot mai multi romani sint dispusi sa se indatoreze pentru multi ani de-acum incolo in moneda deocamdata cistigatoare.

Dupa ce au lasat OTP Bank sa-ncerce piata romaneasca la nada francului elvetian, concurentii din sistemul bancar au lasat reticenta la o parte si au inceput sa bata credit in aceeasi moneda.

Bancile concurente nu puteau sta impasibile in fata valului de cereri de imprumut venite din partea romanilor care vad in creditul elvetian sansa de a obtine mai facil o suma mai mare la dobinzile cele mai reduse de pe piata.

Mirajul creditelor in franci elvetieni a inceput cind OTP a demolat concurenta aratind doritorilor de imprumut ca in afara de euro si dolar, si moneda Tarii Cantoanelor le poate fi de folos.

Pina in urma cu citeva luni, piata romaneasca parea insensibila la varianta creditarii in franci elvetieni, destul de intilnita in tarile Europei Centrale si in unele state nordice, imprumuturile in aceasta moneda fiind oferite doar de doua banci cu prezenta redusa pe piata, OTP Bank Romania si Porsche Bank.

Raiffeisen Bank, numarul patru in piata de retail, a anuntat ca acorda persoanelor fizice credite imobiliare si de nevoi personale in franci elvetieni, cu o valoare maxima reprezentind echivalentul a 200.000 de euro.

Bancpost a pasit si ea recent pe tarimul promitator al imprumuturilor in franci cu dobinzi diferite in functie de valoarea creditului. HVB-Tiriac a anuntat ca analizeaza posibilitatea lansarii de credite in franci elvetieni, banca avind si o vasta experienta in grup privind finantarile in aceasta valuta, iar BRD are deja o oferta limitata pentru persoane fizice.

Elvetianul la putere

De cind se stie, francul elvetian a fost moneda de refugiu pe plan international, asocierea ei cu siguranta bancilor din aceeasi tara si cu masivele rezerve de aur explicind in buna masura puterea monedei. Pe piata internationala, dobinda la francul elvetian este mai mica decit la euro sau la dolar.

Din 2002, dobinzile interbancare in franci elvetieni se gasesc la niveluri extrem de scazute (intre 0,5-1,5%). Datorita inflatiei reduse, banca centrala a Elvetiei a diminuat foarte mult dobinzile, astfel ca bancile au putut sa acorde imprumuturi in aceasta moneda la costuri mici.

Doua argumente forte

Comparativ cu imprumutul in valuta traditionala, evident e vorba de euro, creditarea in franci elvetieni are deocamdata de partea sa cel putin doua argumente forte. Primul este legat de dobinda, efectul costului scazut al sursei de finantare pentru bancile comerciale regasindu-se corespunzator in nivelul practicat pe piata romaneasca.

In acest moment, promotiile pentru credit in franci elvetieni poarta dobinzi care coboara sub nivelul de 5% pe an si, in plus, promisiunea mentinerii procentului in cauza fix pentru primul an. Dobinda la euro este net superioara.

S-au facut multe calcule comparative intre sumele de rambursat la imprumuturile in euro, respectiv franci elvetieni si, in conditiile de azi, elvetienii ies cistigatori. Cel putin pe termen scurt.

Al doilea argument, poate chiar mai important decit costul in alegerea creditului in franci elvetieni de catre romani, este posibilitatea de a imprumuta o suma mai mare in conditiile restrictionarilor impuse de Banca Nationala a Romaniei.

Cu alte cuvinte, bancile care acorda credite in moneda elvetiana pot atrage mai multi clienti, inclusiv din rindul celor carora venitul nu le permite obtinerea sumei necesare.

Da-mi francul sa cumpar in euro

Daca imprumutul in franci elvetieni este unul exotic, scopul pentru care el este folosit de catre conationali e cit se poate de banal. Imprumuturile in franci elvetieni sint destinate cumpararii de imobile al caror pret este exprimat in euro. Practic, aceasta este principala problema la care trebuie sa se gindeasca atent cei care vad in imprumutul in franci elvetieni varianta optima.

Pentru ca, cu exceptia celor care obtin venituri in valuta, ceilalti trebuie sa treaca leii prin doua schimburi valutare pentru a achita ratele lunare la credit. In primul rind la banca, la cursurile si comisioanele stabilite de aceasta pentru cursul din franci in lei, si-apoi in euro pentru achitarea bunului achizitionat.

Cum francul elvetian e o moneda rara, optiunea caselor de schimb valutar este destul de subtire, astfel ca povestea se repeta lunar.

Oferta Raiffeisen vine tare din urma

Ultima oferta de creditare in franci elvetieni lansata de Raiffeisen are, aparent, costuri mult sub cele oferite in prezent la finantarile in euro. Pentru creditele de achizitionare, construire de locuinte, case de vacanta sau cumpararea de terenuri, dobinda este de 4,9%, iar banca percepe un singur comision de administrare, de 0,9% anual, la sold.

Pentru creditele de nevoi personale nenominalizate (inclusiv de refinantare) cu garantie imobiliara, dobinda practicata este de 5,9% pe an, iar banca percepe un comision de procesare, inclus in credit, de 2%. Dobinda anuala efectiva este de 6,32% pentru un credit acordat pe 240 de luni.

Spre comparatie, aceeasi banca practica o dobinda de 6,9% pe an pentru creditele ipotecare in euro, cu un comision de administrare de 0,9% (perceput anual la sold), iar pentru creditele de nevoi personale nenominalizate in aceeasi valuta, dobinda anuala este de 7,9%, cu comision de procesare de 2% inclus in credit.

Pentru plata lunara a ratelor aferente creditelor in franci elvetieni, clientii pot efectua schimbul valutar din RON, EUR sau USD in CHF la orice unitate bancara Raiffeisen Bank, la cursul de schimb al bancii din ziua respectiva.

„Acesta completare adusa ofertei de credite raspunde cerintelor pietei si confirma angajamentul bancii de gasi solutiile de creditare optime si cele mai eficiente pentru clientii sai“, a spus Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei Retail a Raiffeisen Bank.

Integral in Cotidianul