Gheorghe Funar este numele cel mai recent prins in Dosariada. Fost primar la Cluj-Napoca, senatorul PRM are, potrivit unor surse din interiorul CNSAS, un dosar de retea in arhivele institutiei.

Ajuns la CNSAS de la SRI in urma declasificarii recente a documentelor privind politicienii, dosarul este deocamdata "destul de subtire", sustin sursele citate.

In consecinta, Colegiul CNSAS a decis in urma cu doua zile sa il invite la audieri pe Gheorghe Funar, dar si sa ceara date suplimentare detinatorilor de arhive ale fostei Securitati.

Anul 1969: fata in fata cu ofiterul

Deschis sa dea explicatii la CNSAS, dar "dupa ce trec francofonii prin Bucuresti", Funar se asteapta sa gaseasca un dosar de urmarit. "Din informatiile pe care le-am primit dupa ce am fost ales primar (dupa 1992 - n.r.) rezulta ca inainte de ‘89 am fost urmarit de Securitate pentru ca eram un individ incomod", spune senatorul PRM.

Funar admite insa ca a reprezentat un interes pentru fosta Securitate. "S-au facut incercari cand eram in anul I de studentie sa fiu racolat de Securitate", isi aminteste senatorul.

"Le-am spus: "Dom’le, eu cu treburi din astea nu ma ocup si refuz"", sustine acesta. Episodul avea loc spre finalul anului 1969, in cabinetul decanului de la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj. "S-a prezentat un ofiter de la Securitate care mi-a spus ca vrea sa ma abordeze si sa le fiu lor util", povesteste senatorul.

Funar sustine insa ca nu stie ce informatii ar fi putut sa furnizeze, dar banuieste ca a fost contactat in calitate de lider al studentilor din anul I.Dupa declaratiile acestuia, se pare ca "n-au mai fost alte incercari" de racolare, nici cand a ajuns economist, nici ca asistent universitar.

"Nu-mi amintesc de vreun angajament"

Continutul dosarului de la CNSAS reprezinta, deocamdata, o necunoscuta pentru senatorul PRM. "Eu nu-mi amintesc de vreun angajament.

Nu stiu daca s-au intocmit sau nu note. Astept sa merg la CNSAS sa vad invitatia aceea si ma duc cu placere acolo, si atunci voi vedea despre ce este vorba. (...)

Asteptam sa vedem ce s-a mai fabricat, ce s-a mai facut", declara precaut Gheorghe Funar.Senatorul sustine si ca a fost chemat la CNSAS pentru ca a cerut, saptamana trecuta, desfiintarea acestei institutii si publicarea pe internet a dosarelor fostei Securitati.

Integral in EVZ