Romania va avea o Universitate Francofona pentru Europa Centrala si de Est, a declarat primul ministru Calin Popescu-Tariceanu in discursul de deschidere a summit-ului Francofoniei. Guvernul va sustine financiar cu o suma importanta de bani punerea in practica a acestui proiect de anvengura internationala.

Guvernul va sustine financiar infiintarea, in Romania, a Universitatii Francofone pentru Europa Centrala si de Est, a anuntat joi, la summit-ul Francofoniei, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

„Sustinem, in parteneriat cu Organizatia Internationala a Francofoniei si cu operatorul sau specializat, Agentia Universitara a Francofoniei, crearea la Bucuresti a Universitatii Francofone a Europei Centrale si Rasaritene”, a spus primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca aceasta universitate trebuie sa fie „un centru de excelenta pentru pregatirea formatorilor, un spatiu dedicat performantei, puse in serviciul celorlalti”.

Programele concepute in cadrul acestei universitati vor fi accesibile tuturor studentilor si cercetatorilor lumii francofone, fie direct, fie prin intermediul componentei sale virtuale, a subliniat primul-ministru.

In Romania, potrivit lui Tariceanu, sunt 24 de universitati membre ale Agentiei Universitare a Francofoniei, 40.000 de studenti romani francofoni si 14.000 de profesori de franceza. Romania este un vector de promovare a limbii franceze in Europa Centrala si Orientala.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a adaugat ca o mobilizare exemplara a statelor si a guvernelor regionale va dovedi interesul si implicarea acestor state, importanta acordata educatiei si tehnologiei informatiei.