Fitch a reafirmat joi ratingurile ‘’A minus’’ acordate bancilor UniCredit Romania si HVB Tiriac pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare.

Calificativul pentru pentru creditele pe termen scurt al Unicredit a ramas neschimbat la ‘’F2’’, acelasi lucru intamplandu-se si cu ratingul individual si calificativul de sprijin care sunt ‘’D’’, respectiv ‘’1’’.

In ceea ce priveste HVB Tiriac, Fitch reafirma ratingul ‘’F2’’ pentru creditele pe termen scurt, ratingul individual ‘’D’’ si calificativul de sprijin’’1’’.

Totodata, Fitch Ratings a revizuit in sens pozitiv ratingul individual al bancii UniCredito si Bayerische Hypo-und Vereinsbank's (HVB) de la ‘’B/C’’ la ‘’B’’, respectiv de la ‘’C/D’’ la ‘’C’’.

In acelasi timp, agentia a revizuit perspectiva ratingurilor acordate celor doua banci la creditele pe termen lung in valuta de la stabila la pozitiva. Ratingul pentru datoriile pe termen lung este ‘’A plus’’ in cazul UniCredito si ‘’A’’ pentru HVB.

Pentru creditele pe termen scurt ratingul ambelor banci este ‘’F1’’, iar calificativul de sprijin ‘’1’’.

Agentia de rating a acordat in data de 18 septembrie ratingul "A minus" Bancii Comerciale HVB Tiriac pentru datoriile pe termen lung in valuta, "F2" pentru creditele pe termen scurt, ratingul individual "D" si calificativul de sprijin "1".

La aceeasi data, Fitch a reafirmat ratingurile acordate Bancii Tiriac, respectiv "A minus" pentru datoriile pe termen lung in valuata, "F2" in cazul datoriilor pe termen scurt, "D" individual si "1" pentru sprijin, inainte de a a le retrage simultan.

Ratingul individual al HVB Tiriac a fost plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, pana la finalizarea unei analize financiare complete a noii entitati.

Banca HVB Tiriac a rezultat la data de 1 septembrie 2006 din fuziunea HVB Bank Romania cu Banca Comerciala „Ion Tiriac”. Noua entitate este detinuta in proportie de 50% plus o actiune de Bank Austria Creditanstalt, restul titlurilor fiind controlate de omul de afaceri Ion Tiriac.

Banca Comerciala HVB Tiriac ocupa in prezent a patra pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro.

Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac, estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, activele bancii vor fi de circa 2,8 miliarde euro, iar profitul brut va depasi 60 milioane euro.

La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, Unicredit Romania a inregistrat un profit net de 17,4 milioane lei, activele totale nete ale bancii fiind de 2,5 miliarde lei.

Fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania va fi finalizata la jumatatea anului 2007, iar oficialii Unicredit Romania au anuntat ca institutia financiara rezultata in urma va trece pe locul trei in piata. Cele doua banci vor avea o valoare cumulata a activelor de peste 3,3 miliarde de euro.

Grupul a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 1,68 miliarde euro, in crestere cu 82,5% fata de perioada similara a anului trecut. Grupul Unicredit este actionarul majoritar al Unicredit Romania, detinand 99,94% din actiunile bancii.