Noua organizatii ale societatii civile, reunite in cadrul Coalitiei pentru o Guvernare Curata (CGC, au lansat joi o serie de observatii fata de propunerile presedintelui Traian Basescu pentru sefia serviciilor secrete.

Astfel, CGC considera ca nominalizarea lui George Maior la sefia SRI „nu va reda increderea publicului in servicii” iar, in plus, SRI si SIE trebuie sa o rupa cu practicile trecutului si activitatea lor sa devina transparenta.

Chiar daca este de acord cu incredintarea unui serviciu secret opozitiei, Coalitia a pentru o Guvernare Curata crede totusi ca nominalizarea in fruntea SRI a unui reprezentant al partidului in care era membru si Omar Hayssam „nu este de natura sa redea increderea publicului in aceste servicii”.

„PSD este partidul care, prin membrii sai de virf, a avut deja controlul acestor servicii cea mai mare parte din perioada tranzitiei, vreme in care nu a dovedit ca are vointa politica necesara pentru reforma lor”, se arata intr-un comunicat de presa.

Desi apreciaza pozitiv rolul jucat de presedintele Traian Basescu in transferul arhivelor Securitatii catre CNSAS, Coalitia pentru o Guvernare Curata crede ca este necesar sa se verifice amanuntit ce s-a intamplat cu continutul acestor arhive in ultimii 16 ani.

„Solicitam atit sefului statului, cit si Parlamentului Romaniei, ca noilor sefi ai serviciilor secrete sa le fie incredintat un asemenea mandat de ruptura clara cu trecutul, iar evaluarea si stabilirea noilor lor responsabilitati si prioritati sa fie aduse la cunostinta opiniei publice”, solicita CGC.

Serviciile secrete vor avea un rol foarte important in combaterea coruptiei, o prioritate a Romaniei in lunile urmatoare, pentru a se asigura o integrare rapida in Uniunea Europeana. De aceea, Coalitia crede ca este nevoie ca procedura de numire si mandatul sefilor serviciilor secrete sa faca obiectul unei dezbateri transparente.

„In acelasi timp, incurajam cele doua institutii care, potrivit legii, sunt efectiv implicate in procesul de numire a sefilor serviciilor secrete, Presedintia si Parlamentul, sa-si exercite mandatul printr-o colaborare adecvata”, se mai solicita in comunicat.

Din Coalitia pentru o Guvernare Curata fac parte Academia de Advocacy, Alianta Civica, APADOR-CH, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academica din Romania (SAR), Societatea Timisoara.