Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a respins joi cererile de suspendare a activitatilor de imbogatire a uraniului, declarand ca Teheranul este hotarat sa isi continue programul nuclear in scopuri pasnice.

Potrivit Associated Press, Ahmadinejad a spus, dupa incheierea ultimei runde de discutii Iran-UE care s-a tinut la Berlin, ca s-au inregistrat cateva progrese, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat.

Ali Larijani, negociatorul sef iranian, a spus la Berlin ca discutiile au progresat, dar nu a oferit alte detalii.

"Am facut unele progrese, dar mai sunt multe probleme de rezolvat’’ a declarat reprezentantul Uniunii Europene pentru politica externa Javier Solana.

Mahmoud Ahmadinejad a spus ca europenii au cerut in timpul negocierilor ca Iranul sa suspende imbogatirea uraniului motivand unele probleme tehnice, dat Teheranul a respins propunerea.

Iranul a ignorat rezolutia Consiliului de Securitate ONU de a stopa imbogatirea uraniului pana in data de 31 august. Prin acest procedeu se poate produce atat combustibil pentru un reactor nuclear cat si un focus nuclear.

Sase tari, Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania, au oferit Iranului stimulente in schimbul suspendarii activitatilor de imbogatire a uraniului si revenirea la masa negocierilor. Cei sase vor cere sanctiuni din partea Consiliului de Securitate daca Iranul nu se conformeaza rezolutiei ONU.

Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.