Patrick Gelin, presedintele BRD, de origine francez, s-a mutat in Romania in urma cu cinci ani, dupa ce in trecut a mai avut experienta unor joburi in strainatate - in Anglia si in Olanda.

Este bucuros ca sefii de stat francofoni s-au adunat la Bucuresti, dar spune ca impactul economic nu va fi mare. Este mandru de sistemul de resurse umane din BRD, cel mai bun de pe piata in opinia sa, care are un model francez.

EVZ: Credeti ca Sommet-ul Francofoniei este un eveniment favorabil Romaniei?

Patrick Gelin: E o vitrina buna pentru tara. Multi sefi de stat au venit aici. Sunt oameni care vad Romania pentru prima oara.

Credeti ca va avea sommet-ul vreun impact si din punct de vedere economic?

Nu e acesta scopul sau. Scopul sommet-ului este regruparea oamenilor care impartasesc aceleasi valori precum: libertatea, democratia, drepturile omului.

Francofonia nu apartine Frantei. Din contra, marii promotori ai francofoniei sunt liderii din Africa - care se confrunta cu probleme in apararea drepturilor omului tot timpul. Si apoi belgienii, si chiar romanii, care au in spate aproape 100 de ani de francofonie.

Societe Generale e prezenta si in celelalte tari francofone, precum cele din Africa? Sunt economii mai putin dezvoltate...

Sunt multe economii africane care sunt sprijinite de Societe Generale. Este cea mai mare banca din Coasta de Fildes, in Senegal, in Camerun. Avem filiale peste tot, chiar si in Guineea.

Este un obicei ca multinationalele franceze sa colaboreze? Am vazut ca BRD lucreaza cu multe firme franceze mari: Carrefour, Dacia-Renault?

Nu este ceva preferential. Avem si alti parteneri. Dar la vremea aceea, firmele franceze au incheiat parteneriate cu institutia care parea cea mai moderna din sistemul bancar. Era vorba de anul 1996 - in cazul Dacia, respectiv 2001 - in cazul Carrefour.

Credeti ca prezenta Societe Generale a avut un rol in schimbarea sistemului bancar din Romania?

w Nu suntem singurii care am jucat acest rol. Dar, fara sa par lipsit de modestie, prezenta noastra aici a avut un impact. In primul rand, am schimbat modul in care banca functioneaza: am introdus proceduri care exista si in Societe Generale, si la BNP si la Deutsche Bank.

Am creat o institutie care functioneaza ca una occidentala. In al doilea rand, am introdus noi produse pe piata: cardurile, creditele de consum. Am investit in pregatirea oamenilor. Si vrem sa schimbam relatia cu clientii, sa fie mai sofisticata decat relatia vanzator-cumparator.

Principiile de stanga se regasesc si in relatia cu salariatii din Romania?

Angajatii BRD au acces la actiuni Societe Generale din 2003. Nu avem actionari socialisti, ci din capitalismul popular.

In Franta, Renault obisnuia in trecut sa ofere si case salariatilor...

Ah, nu. S-a terminat cu asta de cateva zeci de ani. Era pe vremea paternalismului.

Credeti ca oamenii de pe strada, din Romania, sunt francofoni?

Sunt mai multi cei care vorbesc franceza decat se crede. Este a doua limba la liceu.

Integral in EVZ