Tot mai multi dintre noi constientizam avantajele (dar uneori si dezavantajele) utilizarii unui card. Poate ca primul este siguranta ca nu porti bani in buzunar care sa-ti poata fi furati sau pe care-i pierzi. Apoi, mai este si usurinta cu care poti face plati, in magazine sau pentru alte servicii.

Mai ales in strainatate, unde este esential la plata hotelului sau restaurantului, fara a avea grija valutei. Avantajos este si faptul ca pe un card poti primi un credit pe viata, pe care-l poti utiliza doar la nevoie. Exista insa doua tipuri de carduri: de debit si de credit. Care sunt diferentele dintre cele doua si care ni se potriveste cel mai bine?

Cardul de debit

Cardul de debit este acel card ce permite efectuarea de plati sau retrageri de numerar in limita fondurilor proprii depuse in contul de card. Daca plata salariului lunar se face prin card, exista posibilitatea obtinerii unui credit in limita impusa de banca.

Acest tip de card se numeste card cu overdraft sau descoperire de cont (credit pe card). In cazul cardului de credit, posesorul foloseste banii pusi la dispozitie de catre banca in limita creditului aprobat. Se plateste o dobanda lunara la sumele utilizate din plafon si, de obicei, trebuie rambursata lunar o parte din creditul solicitat sau numai dobanzile si comisioanele.

Un exemplu de un astfel de card de debit este cardul Maestr

o de la Raiffeisen. Este un card in lei ce poate fi folosit ata in tara cat si in strainatate.

Cardul poate fi obtinut foarte simplu. Trebuie sa te prezinti la orice unitate Raiffaisen cu buletinul si sa completezi o cere de deschidere cont si solicitare card. Suma minima ce trebuie depusa si pastrata in contul de card este de 5 RON.

Maestro este un card destinat pentru plata salariilor. Persoanele ce primesc salariul lunar pe un astfel de card au dreptul la un credit pe card (descopert de cont) de maxim 3 salarii. Dobanda datorata in cazul folosirii acestei sume rezultate din overdraft este de 22% pe an.

In cazul in care depasiti suma autorizata in descoperire de cont veti plati o dobanda de 35% pe an din totalul valorii depasite. Pentru solicitarea descoperiri de cont trebuie sa aveti minim 3 luni consecutive in care salariul va este virat in contul de card Raiffeisen si acordul angajatorului de a va vira banii in contul respectiv.

Suma de descoperire este calculata electronic in functie de criteriile declarate.

De cate ori efectuati o retragere de numerar de la ATM-urile Raiffeisen se percepe un comision de 0,2% din suma extrasa, la retragerea de numerar de la ATM-urile altor banci din Romania comisionul este de 0,5% plus 2,5 RON iar la retragerile efectuate in strainatate comisionul perceput este de 1% plus 2,5 euro. La interogarea soldului platiti un comision de 0,3 RON.

In cazul in care cardul va este furat sau il pierdeti si doriti blocarea acestuia trebuie sa achitati o taxa de 5 RON. Si pentru regenerarea codului PIN se percepe o taxa in valoare de 0,5 RON.

Cardul de credit

In cazul cardului de credit, posesorul foloseste banii pusi la dispozitie de catre banca in limita creditului aprobat. Se plateste o dobanda lunara la sumele utilizate din plafon si, de obicei, trebuie rambursata lunar o parte din creditul solicitat sau numai dobanzile si comisioanele.

Pentru a folosi un exemplu concret de card de credit am ales cardul de credit Raiffeisen Bank Standard. Un card de credit in lei ce poate fi folosit atat in Romania cat si peste granita.

Banca stabileste o limita de credit, pentru fiecare utilizator, cuprinsa intre 200 si 3500 de euro. Suma maxima acordata nu trebuie sa depaseasca 3 salarii lunare nete. Dupa folosirea creditului este necesara o rambursare lunara de 5% din valoarea sumei folosite.

Integral in GhiseulBancar.ro