Schimbarea lui Marian Oprisan din functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Vrancea capata accente revolutionare. Fiecare tabara sustine vehement ca are dreptatea de partea sa.

Dupa sedinta de miercuri, cand 22 din cei 33 de consilieri au votat pentru schimbarea presedintelui Oprisan, acesta s-a baricadat ieri-dimineata in cladire, a sigilat usile birourilor si a adus o trupa de opt politisti comunitari care l-au tinut la usa pe noul presedintele, liberalul Eduard Lambrino.

In plus, in fata sediului CJ s-au adunat zeci de sustinatori zgomotosi ai sai: primari, consilieri locali si judeteni, alaturi de rudele lor.

„La acest moment, legal, eu sunt presedintele CJ Vrancea. Si pentru a lamuri problema transarii in justitie a hotararii de eliberare din functie a subsemnatului, mentionez ca, potrivit legii contenciosului administrativ, pot ataca in fata instantei doar un act valabil si care mi-a fost adus la cunostinta prin cai legale”, a spus Oprisan.

In paralel, liberalii, democratii si conservatorii adunati in jurul noului presedinte au convocat si ei o conferinta de presa, la sediul PNL. Aici, Eduard Lambrino s-a plans ca nu si-a putut intra in atributii pentru ca a fost asteptat cu „lanturi de gardieni” si cu „sigilii pe usi”.

Liderul PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, considerat „papusarul” intregii actiuni, l-a zugravit pe Oprisan ca fiind „un accident al istoriei” si „ultimul dinozaur al politicii romanesti”.

La randul lui, consilierul judetean Marin Stoica, din PNG, a declarat ca „ nu va lasa judetul sa fie feuda lui Oprisan, iar vrancenii vasalii sai”. El a dezvaluit ca Oprisan l-ar fi rugat insistent pe Gigi Becali sa intervina in conflict, dar acesta i-ar fi transmis omului sau din Vrancea sa voteze „asa cum ii dicteaza constiinta”.

Cat despre reprezentantii PSD, acestia i-au trimis ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care sustin ca demiterea lui Oprisan este „un atentat la democratie” si ca Alianta a schimbat „prin santaj, intimidare si amenintari rezultatul alegerilor din 2004 si a aruncat la cos vointa cetatenilor”.

--------------------------------------------------------------------------------

Eduard Lambrino

„Am fost primar al studentilor”

„Ma numesc Eduard Lambrino, m-am nascut in 1955, pe 9 martie, cu o zi mai tarziu de Ziua Femeii. Am fost un nomad prin scoala, dar am absolvit Facultatea de Mecanica la Iasi, in 1981, cu media intre 9 si 10”, s-a prezentat ieri liberalul Lambrino. In prezent se ocupa cu vanzarea de piese de schimb pentru motoare si accorda asistenta tehnica.

Pana in 1992, a fost angajat la ISH Focsani, unde a ajuns pana la functia de director comercial, cu putin inainte ca fabrica sa fie inchisa. „Am intrat in PCR alaturi de alti cinci-sase stundenti in PCR, si am fost seful Complexului Studentesc „Tudor Vladimirescu” din Iasi, timp de trei ani si jumatate. Imi spuneau primarul sudentilor.”

--------------------------------------------------------------------------------

Marian Oprisan

„Am facut din politica o meserie”

„Am facut din politica o meserie si am jucat pe diverse functii in politic si adminstratia publica din Romania. Nu ma voi opri aici”, ii place lui Marian Oprisan sa spuna. A intrat in politica in 1990 si i-a condus cu mana forte pe social-democrati incepand cu anul 1993. A fost mereu un politician caruia nu-i place sa piarda.

Sub comanda sa, partidul n-a pierdut niciodata alegerile in Vrancea. Tocmai din acest motiv, dar si pentru ca avea un control absolut asupra majoritatii consilierilor, schimbarea lui Oprisan din functie echivaleaza cu prabusirea unui mit. De-a lungul timpului, a facut obiectul multor dezvaluiri, cum ar fi ca a furat portofele in tinerete sau ca ar fi fost informator ale Securitatii. Oprisan are 41 de ani, este divortat si are o fiica de 14 ani.

Integral in EVZ