In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, vicepresedintele PNL, Radu Rusanu, a declarat ca “daca am fi fost consultati, ar fi fost posibil sa acordam acest post opozitiei: PSD-ului, PRM-ului, cuiva din opozitie.”

Acesta a explicat ca, daca s-ar fi ajuns la acesta intelegere, PNL ar fi acceptat ca PSD si PRM sa stabileasca impreuna un reprezentant pentru sefia SRI care urma sa fie prezentat Coalitiei, precizand ca “daca stabilim, ca principiu, ca acordam acest post opozitiei, nu poti sa spui ca este doar al PSD-ului.”

Totodata, Radu Rusanu a sustinut ca, daca liberalii ar fi fost consultati de catre Traian Basescu, acestia l-ar fi acceptat pe George Maior ca nominalizare pentru sefia SRI, dar “nu ca persoana, ci ca principiu”, a tinut sa mentioneze el.

“Domnul Basescu a facut un calcul cinic”

Intrebat de Andreea Pora daca este posibil ca, prin nominalizarea lui George Maior, Traian Basescu sa fi urmarit sa obtina si sustinerea PSD-ului pentru legile sigurantei, deputatul liberal, Radu Rusanu, a declarat ca “nu cred ca acest troc s-a facut pentru mai multe capete. El s-a facut punctual pentru sefii serviciilor. Nu cred ca PSD ar fi cedat chiar atat de mult.

Sunt grupuri si grupuri in PSD si s-ar putea sa aiba probleme chiar cu votarea cu doua treimi a sefilor serviciilor secrete. Sa nu va asteptati ca cei o suta si ceva de parlamentari ai PSD-ului vor vota in bloc aceasta numire. Nici pe departe!”

Intrebat daca este posibil ca PNL, prin amenintarea cu boicotarea votului pentru numirile sefilor SRI si SIE, sa-l fi determinat pe presedintele Traian Basescu sa faca o asemenea nominalizare, vicepresedintele liberal a raspuns ca “probabil ca presedintele a facut un calcul rece, cinic, realizand ca nu-i vor trece propunerile pentru Serviciile Secrete prin parlament.

A facut acesta mutare de sah prin care si-a atras cel mai mare partid de opozitie de partea sa si cu acesta ocazie, aproape si-a asigurat succesul numirii celor doi sefi de servicii pe care si-i doreste.”

Radu Rusanu a subliniat inca o data ideea conform careia liberalii nu s-au delimitat de Traian Basescu pentru ca “el a oferit sefia unui serviciu secret unui reprezentant al opozitiei.

Ne-a deranjat faptul ca, domnia sa, facand acesta mutare, nu a avut bunavointa sa se consulte si cu celalalt aliat, in conditiile in care in momentul in care am plecat pe acest drum, s-a stabilit atunci ca Serviciile Secrete se vor inmparti intre cei doi aliati. Asta a deranjat foarte tare!”