Recent nominalizat la sefia SRI, senatorul PSD George Maior a declarat vineri ca dupa ce va primi avizul Parlamentului va demisiona din PSD.

El a precizat ca presedintele Basescu a urmat exemplul statelor democratice, atunci cand s-a gandit sa nominalizeze un reprezentant al opozitiei in fruntea unui serviciu de informatii si ca nu se poate vorbi de o intelegere PSD-PD.

Mai mult, Maior a declarat ca va fi primul care isi va da demisia de la conducerea SRI, in cazul in care "o eventuala opozitie ar ajunge la putere", pentru a respecta astfel principiul conducerii unuia dintre servicii de catre opozitie.

George Maior a subliniat ca numirea lui nu reprezinta un joc politic si ca nu exista nici un fel de negocieri pentru o eventuala alianta. Senatorul PSD a explicat ca ratiunea pentru care a fost ales un reprezentant al opozitiei la sefia SRI consta tocmai in faptul ca se poate asigura echilibrul si neutralitatea politica a serviciilor secrete.

G. Maior a prezentat presei si o scurta biografie, accentuand pe faptul ca are o importanta cariera diplomatica.

El a mai precizat ca nu l-a cunoscut pe Omar Hayssam:” am fost primul care a spus ca trebuie eliminat din PSD”. In ceea ce priveste legile sigurantei, Maior crede ca acestea ar trebui amendate: “Trebuie sa se gaseasca formula unei sinteze intre proiectele CSAT si cele de la Guvern”.

La inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu a nominalizat pe senatorul PSD, George Maior la sefia SRI si pe consilierul prezidential Claudiu Saftoiu la conducerea SIE.

Liberalii au reactionat dur la nominalizarea lui Maior la sefia SRI. Imediat dupa aflarea vestii ei au declarat ca Alianta se va rupe in cazul in care hotararea va ramane definitiva.

Vineri, George Maior a declarat ca relatia dintre el si premierul Tariceanu va fi institutionala:” Nu stiu cand a fost informat premierul Tariceanu de nominalizarea mea la conducerea SRI. Relatia mea cu el va fi pur institionala”.

Persoanele nominalizate la conducerea serviciilor secrete urmeaza sa fie audiate de comisiile parlamentare de specialitate pana pe 3 octombrie, iar camerele reunite se vor pronunta prin vot asupra numirii lor in sedinta comuna din 4 octombrie.