Virgil Ierunca s-a nascut la 16 august 1920, in comuna Ladesti, judetul Valcea. A debutat in ziaristica, in 1939, la ziarul Timpul, iar in perioada interbelica colaboreaza la principalele reviste literare ale vremii si la saptamanalul "Vremea", cu o rubrica intitulata "Caiete franceze".

In 1942, propria sa revista literara, "Albatros", este suprimata de cenzura pentru tendintele ei democratice.

Dupa razboi, Virgil Ierunca scoate revista Agora impreuna cu Ion Caraion, revista de cultura internationala, care este suprimata deja dupa primul numar de cenzura comunista, din cauza unui articol al lui Titus Stefanescu-Priboi, intitulat Echinox, in care dadea, ca exemple de platitudine a gandirii, pasaje din scrierile lui Stalin.

Virgil Ierunca paraseste tara in 1947, cand a primit o bursa din partea guvernului francez.

Din 1951 si pana in 1974 este redactor al emisiunilor in limba romana ale Radiodifuziunii franceze si lucreaza in acelasi timp la "Centre National de Recherches Scientifiques", la sectia de filozofie si estetica.

Colaboreaza la doua emisiuni culturale ale radioului "Europa Libera": "Actualitatea Culturala Romaneasca" si "Povesta vorbei". In denuntarea dictaturii comuniste din Romania, Ierunca ia parte activa ca secretar de redactie la aparitia ziarului "Uniunea Romana", editat la Paris de generalul Nicolae Radescu.

Scrie numeroase articole in publicatiile romanesti din exil, in special in revista "Romania", organul Comitetului National Roman de la Washington, editat de Constantin Visoianu. In volumul "Pitesti" (1981) denunta experienta comunista a terorii, folosita ca instrument de distrugere psihica.

Intr-o serie de publicatii din exil, a detinut rubrica intitulata "Antologia rusinii", in care erau denuntati intelectuali din Romania aserviti regimului comunist. Productiile literare ale lui Virgil Ierunca figureaza in mai multe antologii de poezie.

Pentru activitatea sa democrata si anticomunista, Ierunca a fost distins cu medalia "Iuliu Maniu", iar pentru cea literara, cu Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americane Arta si Stiinta (1987).

Dupa 1990, editura Humanitas ii publica volumul "Pitesti", "Poeme de exil" (care contine poezii scrise intre 1951 si 1996, precum si traduceri din poezia franceza a secolului XX) sau fragmentele de jurnal "Trecut-au anii".