Guvernul a aprobat astazi un Proiect de lege prin care acorda o indemnizatie de 50% din pensia cuvenita, sau aflata in plata la data solicitarii, artistilor care au iesit la pensie si fac parte din uniunile de creatori recunoscute ca fiind de utilitate publica”, a declarat Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu la finalul sedintei de astazi a Executivului.

Astfel, pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creatori recunoscute ca fiind de utilitate publica din Romania vor primi indemnizatia lunara de pensie acordata, potrivit prevederilor Legii nr. 8 din 2006.

„Scopul este acela de a sprijini acesti pensionari deoarece este vorba de persoane care au avut o contributie foarte importanta la viata culturala a tarii, de-a lungul carierei lor”, a spus Oana Marinescu.

Noul act normativ stabileste si pragul maxim pentru aceasta indemnizatie. Aceasta nu poate depasi doua salarii minime brute pe economie.

Proiectul de lege aprobat astazi modifica si completeaza Legea 8/2006 astfel incat sa elimine anumite neconcordante care nu permiteau acordarea indemnizatiei de pensie artistilor membri ai uniunilor de creatori infiintate inainte de anul 2000.

Artistii care beneficiaza de indemnizatia de merit, acordata conform legii nr. 118 din 2002, nu vor putea beneficia de indemnizatie de pensie.