Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat vineri ca sustinerea de catre PD a senatorului PSD George Maior pentru sefia SRI incalca un act aditional la protocolul de functionare a Aliantei DA. Acest act ar interzice liberalilor si democratilor sa sustina pentru o functie publica, la nivel local si centralm un reprezentant al PSD.

Dan Motreanu, citat de agentia Newsin, a aratat ca, in ianuarie 2005, liderii celor doua partide au semnat un addendum la protocolul DA prin care se angajau sa nu sustina niciun pesedist in structurile administratiei publice locale sau centrale.

Decizia ar fi fost luata in cadrul Consilului National de Conducere al Aliantei, in contextul in care reprezentantii fostului partid de guvernamant faceau presiuni pentru a-si mentie posturile ocupate in diverse autoritati ale statului.

Secretarul general al PNL a spus ca va prezenta documentul la viitoarea sedinta a Consilului National de Conducere al Aliantei pentru a le aminti democratilor de angajamentele asumate. Liberalii sunt nemultumiti de nominalizarea lui Maior si continua sa ceara explicatii suplimentare, inclusiv din partea presedintelui Basescu.

Joi, liderul PD, Emil Boc, a apreciat ca nominalizarea care a fost facuta pentru serviciile secrete are avantajul de a crea o punte de legatura intre putere si opozitie, ca semn de normalitate politica intr-o tara care vrea sa intre in UE.

"Exista domenii unde trebuie sa existe astfel de punti, cum sunt cele legate de siguranta nationala. In UE exista precedente si exista o practica similara in SUA. Nu vad de ce o asemenea practica ar fi condamnabila in Romania", a afirmat liderul democrat.

Boc a mai spus ca, in aceste conditii, crede ca Alianta nu se va rupe, iar PNL si PD vor putea guverna impreuna, in continuare.

Cei doi candidati pentru SRI si SIE, George Maior si Claudiu Saftoiu, ar urma sa fie validati de plenul reunit al forului legislativ, miercuri, 4 octombrie.