Oficialii de la Beijing sustin ca acuzatiile unui reporter BBC, cum ca organele prizonierilor executati ar fi vindute strainilor care vor un transplant, sint neintemeiate. Rupert Wingfield-Hayes, jurnalist la BBC, a realizat un reportaj cu camera ascunsa la Spitalul Central nr. 1 din Tianjin din China.

Ajuns aici, Wingfield-Hayes a pretins ca se afla in cautarea unui ficat pentru tatal sau bolnav. Raspunsul medicilor a fost prompt: un astfel de organ va fi disponibil in trei saptamini, contra a 125.000 de dolari.

Donatori „voluntari“

Chirurgul-sef, dr. Dung, a confirmat ca este vorba despre ficatul unui condamnat la moarte.

Un alt oficial a afirmat ca prizonierii isi ofera voluntar organele, facind astfel „un cadou societatii“. El a adaugat ca la ora actuala exista un surplus de organe din cauza unei cresteri a numarului executiilor inainte de Ziua nationala, 1 octombrie. Cantina spitalului era, afirma corespondentul BBC, plina de straini asteptindu-si rindul.

Reactiile oficialilor de la Beijing nu au intirziat. Purtatorul de cuvint al ministrului chinez de Externe, Qin Gang, a afirmat ca in tara sa este interzisa achizitionarea organelor si ca pentru un transplant este nevoie de consimtamintul donatorului, regula care se aplica si in cazul condamnatilor la moarte.

In plus, el a adaugat pentru AFP Press ca donatia trebuie aprobata de medici locali si de un tribunal al provinciei respective.

Record letal

Anul trecut, la Spitalul Central nr. 1 din Tianjin s-au facut aproximativ 600 de transplanturi de ficat, potrivit reporterului BBC. Asta in contextul in care doar in 2005 cel putin 1.770 de chinezi au fost executati conform cifrelor oficiale, dar un raport Amnesty International sustine ca numerele sint mult mai mari. Per total, China executa mai multi cetateni decit restul tarilor la un loc.

Citeste articolul complet in Cotidianul