"Afirmatiile presedintelui Traian Basescu cu privire la aderarea mediocra a Romaniei la Uniunea Europeana m-au mahnit" - a declarat, la Cluj, premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a precizat ca singura care poate oferi o apreciere obiectiva in acest sens este Comisia Europeana, care "a dat un calificativ foarte bun Romaniei".

"Asta nu inseamna ca la data de 1 ianuarie 2007 ne relaxam si ne vedem de alte treburi si intram in zona balcanica a politicii. Nu. Vom continua efortul", a subliniat seful Executivului.

"Aderarea la Uniunea Europeana a fost proiectul meu politic la care m-am angajat si am spus ca, daca nu voi reusi, imi voi prezenta demisia", a precizat Tariceanu, la finalul primei parti a Delegatiei Permanente a PNL, care se desfasoara, sambata, la Cluj.

Tariceanu neaga un conflict real intre liberali si democrati

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca liberalii si democratii nu se intalnesc sambata seara, la Cluj, pentru a se impaca, acest lucru fiind - in opinia sa - o speculatie a presei. "Nu avem de ce sa ne impacam, pentru ca nu suntem certati", a adaugat premierul.

Pentru a exemplifica "bunele relatii" care exista in cadrul Aliantei, Tariceanu a reamintit de intalnirea pe care a avut-o "la o cafea" cu liderul democrat, Emil Boc si cu primarul Capitalei, Adriean Videanu.

"Fiind in acelasi timp, la Cluj, si noi cat si ei, mi s-ar fi parut ciudat sa ne intoarcem spatele. Ne face placere sa ne vedem" - a afirmat premierul Tariceanu, referindu-se la cocteilul programat pentru sambata seara, la care vor participa atat liberalii, cat si democratii. "Avem diseara o intalnire informala. Nu vom discuta subiecte politice.

Colegii de la PD au cautat o sala in care sa ne putem reuni cu totii. Toate sunt ocupate si am ales urmatoarea formula: cativa ne vom duce in pelerinaj la ei, ei vor veni pe la noi", a mai spus liderul liberal.

Premierul avertizeaza ca descentralizarea nu e o joaca

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca vor fi demarate proiecte pilot pe diversele domenii vizate de descentralizare - agricultura, sanatate, invatamant.

"Nu putem face experimente pe cele 22 de milioane de cetateni. Cei care isi imagineaza ca aceasta operatiune functioneaza la comanda, cu o bagheta magica, trebuie sa stie ca ea necesita responsabilitate", a spus Tariceanu. El a anuntat ca saptamana viitoare, Ministerul Administratiilor si Internelor, pe marginea descentralizarii.

Totodata, premierul Tariceanu a atras atentia ca europenizarea nu inseamna enclavizare pe criterii etnice. El a precizat ca sustine autonomia locala, insa aceasta nu se va face pe criterii etnice. Mai mult, seful Executivului a afirmat ca se bazeaza pe sprijinul UDMR in ceea ce priveste proiectele-pilot ce vor fi demarate pe diverse domenii vizate de descentralizare.

Liberalii asteapta decizia justitiei in cazul Atanasiu

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca PNL continua sa il spijine pe ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu. "Din consideratie pentru colegul nostru, am considerat ca ratiunile pentru care a fost suspendat nu sunt solide si nu i-am retras sprijinul politic", a mentionat Tariceanu.

"Astept decizia procuraturii" - a adaugat seful Executivului, precizand ca in cazul in care vor trece 45 de zile de la suspendarea ministrului, se va numi un interimar, conform Constitutiei.