Peste 8 milioane de unguri sunt asteptati, duminica, la urne, pentru alegeri locale, intr-un scrutin pe care opozitia intentioneaza sa il transforme intr-un referendum impotriva premierului socialist, Ferenc Gyurcsany. Principalul partid de opozitie - Fideszsi i-a cerut premierului ungar sa isi dea demisia in caz de infrangere a coalitiei socialist-liberale, aflata la putere. Aceasta idee a fost refuzata categoric de Gyurcsany.

Pe liste sunt inscrisi peste 80 de mii de candidati, din care trebuie alesi viitorii primari, deputati ai parlamentelor locale si ai comitetele directoare ale celor 13 minoritati etnice recunoscute oficial in Ungaria.

In ultimele doua saptamani, premierul Gyurcsany s-a confruntat cu proteste organizate de extrema dreapta, dupa ce a recunoscut ca a mintit electoratul in privinta programului de austeritate economica pe care intentiona sa il instaureze. La inceputul saptamanii trecute, manifestatiile au degenerat in ciocniri cu politia, provocand ranirea a 250 de persoane.