Presedintele Traian Basescu a ales sa faca nominalizarile pentru sefia SRI si SIE cu o zi inainte de publicarea Raportului de Tara al Comisiei Europene. Nominalizarea PSD-istului George Maior la conducerea SRI a aruncat in aer clasa politica, anuntand reconfigurari si oferind solutii unei situatii care parea fara iesire.

Cel mai mare soc l-a avut PNL-ul, care a si anuntat, dupa cateva zile de buimaceala, ca nu va vota candidatul propus de Cotroceni. Miscare previzibila, contracarata insa de negocierile pe care PD-ul le poarta cu partidele de opozitie.

Miscarea presedintelui, care sugereaza o anumita apropiere de aripa clujeana a PSD, i-a pus pe jar pe liberali, care au raspuns sambata prin excluderea din partid a lui Cristian Boureanu si a Ralucai Turcan, considerati apropiati ai lui Basescu.

Din acest moment, pare ca toate optiunile politice sunt posibile. Desi presedintele a rezervat in a se pronunta in legatura cu declansarea alegerilor anticipate, analistii sustin ca acesta este pasul logic. Mai ales ca hopul aderarii la UE in 2007 a fost depasit cu bine.